'Stikstofmaatregelen in grensregio's anders bekijken'

Ester de Lange © L1
Stikstofmaatregelen in grensregio's als Limburg moeten beoordeeld worden in relatie tot het buurland. Dat zegt Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, in AvondGasten Europa.
De bepaling van de staat van een natuurgebied en de grenswaarde van stikstofdepositie, ligt bij de nationale overheid. Doordat de definities in de verschillende lidstaten niet hetzelfde zijn, wordt de staat van eenzelfde heidegebied aan de ene kant van de grens anders beoordeeld dan aan de andere kant van de grens. "Zeker in grensregio's moet je in vergelijkbare gebieden kiezen voor een vergelijkbare aanpak. Daar schort het nu heel erg aan. Ik ben voor één management voor één gebied dat toevallig in twee verschillende landen ligt... Nederland is daarin veel verder gegaan dan andere landen. "

Habitatrichtlijn

De Nederlandse stikstofmaatregelen zijn gebaseerd op de Europese Habitat-richtlijn. Die richtlijn eist dat elk land bedreigde planten en dieren beschermt. Een van de elementen waarop gelet wordt is de stikstof die neerslaat in een natuurgebied, maar de Europese Unie legt zelf geen stikstofnorm op. Die wordt bepaald door de lidstaten. Zo hanteert Duitsland een aanzienlijk hogere norm voor stikstofneerslag dan Nederland. Dat is mogelijk, doordat het geografisch grotere Duitsland ook grotere natuurgebieden heeft, waar minder stikstof in de buurt wordt geproduceerd. Maar daardoor wordt eenzelfde natuurgebied vaak verschillend beoordeeld, afhankelijk van de kant van de grens.

Chefsache

"Nederland is zelf de fuik ingezwommen", zo zegt Esther de Lange, wiens partijgenoot Ger Koopmans samen met voormalig PvdA-leider Diederik Samson aan de basis stond van de Programmatische Aanpak Stikstof. "Volgende week komt Frans Timmermans met een mededeling over biodiversiteit. Als die maar doorgaat met de huidige logica, dan heeft Nederland een probleem, maar ook Vlaanderen. Er zal een discussie moeten plaatsvinden of we nog goed bezig zijn. Het is echt Chefsache als je dit wil openbreken, op het niveau van Mark Rutte. Dan moet je op het allerhoogste niveau bij de commissie aankloppen."
AvondGasten Europa © L1