Justitie blundert: tbs'er kwam onterecht op vrije voeten

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
De tbs'er die eind februari ten onrechte op vrije voeten was gesteld door de gevangenis in Sittard, had dat te danken aan het Openbaar Ministerie (OM). Justitie meldde niet aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dat het ging om een tbs-gestelde.
Daarom was niet bekend dat hij vanuit de gevangenis, waar hij een week had gezeten, weer terug moest worden gebracht naar tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. De man meldde zich daar overigens diezelfde dag uit eigen beweging, zo werd al bekend. Er zijn Kamervragen gesteld over de vrijlating na een onthulling van L1.

Melden

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming liet onderzoeken waar het fout ging en schrijft in antwoord op vragen van het CDA dat hij maatregelen heeft genomen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Zo is nu afgesproken dat het OM altijd meldt aan DJI wat de bijzonderheden zijn van een gedetineerde, als er sprake is van vervangende hechtenis. Dat kan over de herkomst of een lopende maatregel gaan, zoals tbs. Op die manier is bij alle diensten bekend wat de status is van een gedetineerde, aldus de minister.

Controle

Ook hebben de tbs-klinieken en DJI landelijk de afspraak gemaakt dat de klinieken bij iedere overplaatsing van tbs'ers DJI op de hoogte stelt. DJI controleert vervolgens of de status goed geregistreerd en bekendgemaakt is binnen de gevangenis.

Brieven

De betrokken tbs'er werd een week in de gevangenis gezet omdat hij enkele voorwaarden had geschonden. Hij verstuurde vanuit de kliniek brieven aan een eerder slachtoffer.