Donny M. drie maanden langer vast voor moord Gino

Dichtbij het huis van Gino in Maastricht worden bloemen, knuffels, tekeningen en kaarsen neergezet. © Jean-Pierre Geusens
Een combinatie van drie rechters heeft donderdag besloten dat Donny M. (22) nog zeker drie maanden langer vast blijft zitten. De geboren Sittardenaar wordt verdacht van het ontvoeren en vermoorden van de negenjarige Gino.
De aanklacht is bovendien uitgebreid; L1 onthulde eerder dat Donny ook wordt verdacht van het bezit en het verspreiden van kinderporno. De beelden zijn op zijn telefoon aangetroffen.

Dagen vermist

Donny is op 4 juni aangehouden in zijn appartement in Geleen. Op enkele tientallen meters van zijn woning werd op Donny's aanwijzen het lichaam van Gino gevonden. Het jongetje was op dat moment al enkele dagen vermist. Hij verdween uit Kerkrade, waar hij voor het laatst werd gezien toen hij in een speeltuin voetbalde met andere kinderen.

Eerder veroordeeld

Het is niet voor het eerst dat de twintiger met justitie in aanraking komt. In 2017 werd hij, als minderjarige, veroordeeld tot ongeveer vijf maanden jeugddetentie en verplichte behandeling in een kliniek na het misbruiken van een jongetje. Een ander jongetje werd door Donny mishandeld. Verder liep hij tegen veroordelingen aan voor mishandeling en rijden zonder rijbewijs.
Donny M., de verdachte in de zaak Gino. © L1

Verslaafde baby

De verdachte heeft bovendien een leven vol problemen achter de rug. Donny werd geboren als kind van een verslaafde moeder en was bovendien zelf verslaafd bij de geboorte. Toen hij negentien maanden oud was, verkaste hij naar een Sittards pleeggezin. Door de jaren heen constateerden deskundigen ADHD, autisme en diverse stoornissen bij Donny.