Aanmeldcentrum Ter Apel te vol: asielzoekers naar Limburg

De veldbedden voor de crisisnoodopvang van Oekraïense vluchtelingen in sporthal De Berkel in Horst. © L1 (Pascal Courbois)
Ruim 50 extra vluchtelingen zijn ondergebracht in Limburg, omdat het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te vol zit.
"De vluchtelingen zijn opgevangen op crisisnoodopvanglocaties in de Van der Valk-hotels in Urmond-Stein en Heerlen. Het gaat hier niet om de roulerende crisisnoodopvang voor twee weken vanuit de veiligheidsregio, maar om crisisnoodopvang vanuit het COA voor maximaal een paar nachten in afwachting van plaats op (crisisnood)opvanglocaties elders in het land", laat een woordvoerder van het COA weten.

Crisisnoodopvanglocaties

Het COA heeft heeft woensdagavond en donderdagochtend in totaal ongeveer 180 asielzoekers naar crisisnoodopvanglocaties gebracht. Naast de 50 in Limburg zijn er vluchtelingen verdeeld over locaties in Stadskanaal en Groningen.

Gebrek aan doorstroming

Ook sliepen 150 asielzoekers in tenten die het Rode Kruis op het terrein van het COA in Ter Apel heeft opgezet en dertig mensen brachten de nacht door op een stoel, aldus het COA. Het probleem blijft volgens het COA het gebrek aan doorstroming. De asielzoekerscentra zitten helemaal vol, omdat er voor statushouders te weinig andere woonruimte is. Crisisnoodopvanglocaties zijn soms maar kort beschikbaar. Als dergelijke locaties sluiten, komen de vluchtelingen die daar verblijven weer terug naar Ter Apel.
De dagelijkse aanloop van nieuwe asielzoekers is niet veel hoger dan normaal, zegt het COA, maar er stromen onvoldoende mensen door naar plekken waar ze voor langere tijd kunnen verblijven.