Verdachte in moordzaak Xavier Durlinger vrijgelaten

Op de Kollenberg in Sittard zijn bloemen, foto's en kaarsen gelegd voor de overleden Xavier Durlinger. © L1 (Bas Dingemanse)
De jongen die verdacht wordt van de moord op Xavier Durlinger (19), de eveneens 19-jarige Luca M. uit Sittard, is vrijgelaten. Er is momenteel onvoldoende bewijs om hem langer in voorarrest te houden.
Dat blijkt uit informatie van L1. Luca claimt een alibi te hebben voor het moment van de moord.

Alibi ondersteund

Dat alibi zou worden ondersteund door verklaringen van zijn moeder. De jonge verdachte heeft bovendien dna afgestaan. Op de plaats delict vond de politie dna van een vooralsnog onbekende man en naar verwachting is dit spoor niet aan Luca te koppelen. Er zijn wel meerdere andere mensen in beeld bij de opsporingsdiensten op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Op de knieën

Een justitiewoordvoerster liet eerder weten dat Luca wordt verdacht van 'moord danwel doodslag'. De jonge Sittardenaar had een hoogoplopend conflict met Xavier. Dat leidde tot een video waarin Xavier en zijn vrienden Luca, slechts gehuld in ondergoed, op de knieën dwingen. Luca liet op zijn beurt in een opgenomen telefoongesprek weten Xavier te willen vermoorden.
De fragmenten werden door politie en justitie als motief gezien, bevestigt Luca's advocaat Luuk Dacier. "Het is begrijpelijk dat cliënt daarmee wordt geconfronteerd, maar je moet dat alles wel in het juiste perspectief zien. Het is niet duidelijk van wanneer die fragmenten zijn, maar dat is in ieder geval weken geleden geweest. Dus niet vlak voor de moord."

Alternatieve scenario's

De rechter ziet geen gronden om Luca langer vast te houden. "Hij heeft een alibi en heeft vrijwillig meegewerkt aan dna-onderzoek. Dan is dit de enige juiste beslissing", zegt advocaat Dacier. Er zijn bovendien alternatieve scenario's en motieven. "En alternatieve verdachten. Dat is wat ik opmaak uit het dossier", zegt Dacier. Justitie gaat vooralsnog niet in op betrokkenheid van andere personen.

Doodsoorzaak onduidelijk

Het lichaam van Xavier is op 19 mei gevonden op de Kollenberg in Sittard. De jonge Sittardenaar was ruim een week eerder als vermist opgegeven. Volgens de politie kwam hij om het leven door een misdrijf, maar over de exacte doodsoorzaak doet justitie nog geen uitspraken.