Vier wethouders voorgedragen in Brunssum, de helft is vrouw

V.l.n.r. Jaimy van Dijk, Vérénice Hermans, Merle van Leusden-Brüning en Hugo Janssen © gemeente Brunssum
De gemeente Brunssum krijgt drie nieuwe wethouders. Slechts ééntje is een vertrouwd gezicht. Twee van de vier wethouders zijn vrouw.
Daarmee telt Brunssum tot nu toe als enige gemeente in Parkstad vrouwelijke wethouders.

Wethouders

Het gaat om Vérénice Hermans van de progressieve lijst PAK en Merle van Leusden van de PvdA. De derde nieuweling is Jaimy van Dijk van de VVD. Hugo Janssen van Lijst Borger is met een kleine onderbreking al bijna twaalf jaar wethouder.
Met vier wethouders telt Brunssum er één minder dan de afgelopen vier jaar.

PAK

Vérénice Hermans stond bij de verkiezingen in maart op de vierde plaats van de kandidatenlijst van PAK. Zij was in de vorige periode burgercommissielid. Ook is zij voorzitter van PAK. Maar die functie legt zij neer nu ze wethouder wordt.

Breuk

In het vorige college had PAK met Servie L’Espoir en Math Houben twee wethouders. Maar zij hebben zich inmiddels met raadslid Piet Drenth afgescheurd van PAK. Zij vinden dat PAK met de keuze voor een coalitie met Lijst Borger en vooral met VVD en PvdA een morele grens is gepasseerd. De drie vinden dat verder had moeten worden gegaan met de coalitie van uitsluitend lokale partijen, inclusief BBB/Lijst Palmen.
L’Espoir was bij de verkiezingen nog lijsttrekker van PAK en een echt stemmenkanon. Hij gaat samen met Drenth een nieuwe progressieve fractie vormen.

Lijsttrekkers

Merle van Leusden (PvdA) en Jaimy van Dijk (VVD) waren in maart de lijsttrekkers van hun partij. Dat geldt ook voor Hugo Janssen. Zijn partij Lijst Borger was de grote winnaar en steeg van twee naar vijf zetels.

Coalitie

De coalitie van PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA kan rekenen op 14 van de 21 zetels in de gemeenteraad. Ze is gevormd onder leiding van de informateurs Ben van Essen en Ellen Janssen. Die geven in een raadsvergadering maandag 27 juni een toelichting op het proces dat is doorlopen. De coalitie presenteert dan ook haar akkoord.
Twee dagen later - woensdag 29 juni - worden de vier wethouders officieel gekozen en geïnstalleerd.