Meer tarwe op Limburgse akkers door oorlog

Afbeelding ter illustratie © L1
Er staat dit jaar meer tarwe op de Limburgse akkers, vooral op de klei- en lössgronden. Door de hoge graanprijzen wordt het voor de boeren lucratief om baktarwe te gaan verbouwen.
De tarweprijs is door het dak gegaan vanwege de oorlog in Oekraine, een van de grote graanschuren van Europa.

Oorlogsprijzen

Toen de oorlog in februari uitbrak, kostte tarwe in Nederland 280 euro per 1.000 kilo. Dat schoot een week later omhoog naar 320 euro en op 15 mei tikte het bijna de 400 euro aan. Inmiddels is de prijs weer een klein beetje gezakt en staat er 365 euro op het prijskaartje. Alsnog is dat een stijging van zo'n 30 procent vergeleken met de vooroorlogse prijs. Analisten verwachten dat die prijs verder zal stijgen.
Akkerbouwer Bert Merx uit Bocholtz is een van de boeren die in het voorjaar ervoor kozen om tarwe te zaaien in plaats van mais of soja. Hij vindt het fijn dat hij nu een goede prijs krijgt voor zijn tarwe, maar hij vindt het ook erg pijnlijk dat daarvoor oorlog nodig is. "Lokaal produceren is goed voor ons allemaal", meent Merx.
Merx, die voorzitter van de sectorgroep Akkerbouw van de De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is, kan dankzij de leveranciers bevestigen dat er in het voorjaar meer tarwe is ingezaaid. In het lössgebied bestaat nu 40 procent van het areaal uit tarwe.

'Onbetaalbaar'

Bakker Frans Voncken uit Kerkrade vindt het verschrikkelijk dat de prijzen voor het meel zo explosief stijgen. "Daarvoor zijn deels ook de speculanten op de wereldmarkt verantwoordelijk voor. Overheden en de Verenigde Naties zouden voor een prijsplafond moeten zorgen. Wij kunnen een prijsstijging misschien nog wel dragen, maar voor armere landen wordt de eerste levensbehoefte onbetaalbaar."

Lokale producten

Voncken ziet aan de andere kant graag dat het graan lokaal wordt geproduceerd. Hij heeft vorig jaar al tarwe laten verbouwen door een boer in Voerendaal en laten malen in Mechelen. Daarvan maakt hij een speciaal lokaal brood.
Het Limburgse meel is wel duurder dan het 'gewone' meel. "Maar nu komen de graanprijzen op de wereldmarkt dicht in de buurt van de lokale prijs. Dat opent perspectieven voor regionale initiatieven om het graan dichtbij huis te produceren en te malen. En kunnen wij samen ervoor zorgen dat we een redelijke prijs kunnen maken voor een eerste levensbehoefte: brood."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!