Verenigde Apotheken Limburg betaalt tonnen wegens fraude

Stockfoto © iStock
De Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet justitie 550.000 euro betalen wegens declaratiefraude.
Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Vervalste declaraties

De rechtbank in Rotterdam oordeelde eerder dat de apothekersorganisatie drie jaar lang declaraties aan zorgverzekeraars heeft vervalst. De vereniging gaf aan hen door dat klanten vergoedde medicijnen hadden ontvangen, terwijl deze eigenlijk onvergoed waren. Daardoor ontvingen zij dubbel geld: zowel de medicatiekosten van de klant als de vergoeding van de zorgverzekeraar.
Het gaat om valse declaraties bij VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Volgens justitie ging VAL daarbij 'geautomatiseerd te werk' en was het 'op aanzienlijke schaal'.

Prijzen van geneesmiddelen

Prijzen van geneesmiddelen worden afgesproken tussen zorgverzekeraars en fabrikanten. Veelal wijzen zorgverzekeraars bij apothekers aan welke merken hun voorkeur hebben en dus vergoed worden. Dat wordt gedaan zodat geneesmiddelenleveranciers concurreren op prijzen.

Ontnemingsschikking

"VAL B.V. heeft inmiddels met de zorgverzekeraars de financiële afhandeling van de betreffende declaraties geregeld", aldus het OM. De rechtbank meent dat de valse declaraties zowel logistieke als inkoopvoordelen hebben opgeleverd van zo'n 550.000 euro. De apothekersvereniging betaalt een zogeheten ontnemingsschikking. Die schikking draait om het afbetalen van geld verdiend met een strafbaar feit.

Eeerdere aanklacht

In maart 2018 moesten de eigenaren van VAL ook al naar de rechter wegens een aanklacht voor fraude tussen 2013 en 2016. Jef Prickartz en zijn zoon Jaap zouden voor 17 miljoen euro op een soortgelijke manier hebben gefraudeerd. Het OM eiste toen 2,5 jaar cel en acht ton boete. Vader Prickartz kreeg uiteindelijk een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van een kwart miljoen euro. Zijn zoon werd vrijgesproken.