Hollandse nieuwe 'vet lekker' voor Limburgers

Daphne en Adriaan van der Zwan zijn blij met de Hollandse nieuwe.
Dinsdag werd in Nederland de eerste Hollandse Nieuwe van het jaar traditioneel geveild voor een recordbedrag van 113.500 euro. Een dag later ligt de ook in Limburg razend populaire vis in de schappen.
Daphne en Adriaan van der Zwan van de gelijknamige Roermondse viswinkel gingen woensdagochtend hard aan de slag voor de verkoop.

Animo

Hoewel Limburg niet bekend staat als visprovincie, is er genoeg animo voor de maatjes bij de zaak. Nog voor de winkel open gaat, stond er woensdag al een klant voor de deur. "Ik ben er speciaal vanuit Herkenbosch voor komen fietsen. Zo lekker vind ik ze." De klant denkt dat hij de gekochte portie van tien haringen vrij snel al op heeft. "Mogelijk vandaag al, en anders morgen."

Vette vis

Over de kwaliteit van de vissen hebben ook de eigenaren van Van der Zwan geen twijfels. "Ze zijn dit jaar lekker vet," zegt Daphne. "Als ze een vetpercentage van 16 procent hebben, mogen ze al Hollandse Nieuwe worden genoemd. Deze haringen zitten op 22 procent, dus dat is erg goed."
Volgens Adriaan moet de vis zonder de traditionele uitjes worden gehapt. "Deze verse haring is het lekkerste zonder", zegt hij na een hap van de vis die boven zijn mond bungelt.

'Ruik ze niet'

Twee uur werk levert zo'n 170 schoongemaakte vissen op. Daphne van der Zwan begrijpt dat het klusje niet voor iedereen is weggelegd maar heeft er zelf geen moeite mee. "Ik moet eerlijk zeggen, ik ruik de haringen niet eens meer. Je bent er zo aan gewend."