Na de moord op Laura (26) willen vader en zus antwoorden

Van links naar rechts: zus Anouk, vader Huub en Laura Schreurs. © archief Anouk Schreurs
In de rechtbank van Roermond begint maandag de strafzaak tegen de 40-jarige Hugo Q. die verdacht wordt van moord op Laura Schreurs (26), begin december 2020 in Blerick. De familie van Laura draagt het leed al maanden met zich mee en wil antwoorden.
"Ik herinner me het als de dag van gisteren. Het spookt door mijn hoofd en het gaat er nooit meer uit", zegt vader Huub Schreurs (60). Datzelfde geldt voor de 29-jarige Anouk Schreurs, de oudere zus van Laura.

Moord bekennen

Verdachte Hugo Q. heeft tijdens een voorbereidende zitting de moord op Laura al bekend. Hij blijkt een crimineel verleden te hebben. In juni 2005 sneed hij in Engeland de keel van zijn toenmalige vriendin Hayley Richards (23) door. Ze is dan twee maanden in verwachting.

'Echt onwerkelijk'

Het is 8 december 2020 als Anouk - op dat moment hoogzwanger van haar tweede kindje - om 6:30 uur wakker schrikt door de bel. De politie staat met een droevige mededeling aan de voordeur: Laura is voor haar woning in Blerick doodgestoken. "Probeer dat maar eens binnen te laten dringen. Het is echt onwerkelijk", aldus Anouk.
Intussen zit Huub in zijn auto en rijdt richting Blerick. Hij heeft nog geen idee wat er aan de hand is. "Mijn ex-vrouw belde of ik wilde komen. Ze woont op een steenworpafstand van Laura. Maar ik dacht dat Anouk moest bevallen of dat ze van de trap was gevallen", vertelt Huub. Huub parkeert zijn auto en loopt richting het huis van zijn ex, maar politieagenten spreken hem aan. Ze kijken naar Laura's vader en uiten hun condoleances. Hij snapt er niks van, loopt naar binnen, ziet de recherche en gaat zitten. Huub hoort dan dat zijn jongste dochter er niet meer is.

Onderzoek bij huis

Huub en Anouk zoeken naar bevestiging en lopen richting Laura's huis. Het gebied rondom de woning is afgezet met politielint, er staan witte schermen en de politie onderzoekt de plaats delict. Huub: "Ik wilde naar haar toe, maar dat mocht niet. Ze heeft daar uren gelegen."
Voor haar woning in Blerick werd de 26-jarige Laura Schreurs om het leven gebracht. © L1 (Peter Beeker)

Dezelfde werkgever

Twee dagen na het steekincident wordt de in Portugal geboren Hugo Q. gearresteerd in Spanje en uitgeleverd aan Nederland. De politie brengt niet veel later naar buiten dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kennen. Hij heeft kort met Laura bij productiebakkerij Goedhart - voorheen Bakkersland - in Sevenum gewerkt.
Anouk: "Collega's en vrienden van mijn zusje vertelden ons dat hij een keer met Laura had afgesproken. Hij kende de Nederlandse taal niet goed. Uit goeiigheid wilde ze hem de stad wel laten zien, maar meer ook niet. Vanuit mijn zusjes kant was het gewoon vriendschappelijk."

Vreemde berichten

Enkele weken voor de fatale steekpartij ontvangt Anouk vreemde Facebookberichten van een onbekende afzender. "De zinsopbouw en grammatica klopten niet. Het was ook een onsamenhangend verhaal. Er stond dat Laura vreemdging met mijn man. Ook mijn zusje kreeg vervelende berichtjes", legt Anouk uit. Huub vult aan: "Ik heb ze gelezen en Laura heeft dit al gemeld bij de politie, maar die kon niks doen. Toch wilde ik dat ze naar de politie zou gaan." Op 8 december 2020 kan Laura bij de politie terecht, maar in de vroege ochtend - als ze naar haar werk wil vertrekken - wordt ze meermaals in haar auto in haar hals gestoken.
Laura Schreurs met een krokodil in haar handen. © archief Anouk Schreurs

Warme woorden

Onbegrip, woede, verdriet en leegte zijn gevoelens die bij Huub en Anouk overheersen. Maar op de vraag wat voor type persoon Laura was, antwoorden vader en zus liefdevol. "Mijn zusje stond positief in het leven. Ze had net haar huisje gekocht en genoot optimaal van het leven", vertelt Anouk. Ook was ze reislustig en avontuurlijk. "Ze besloot om met me mee te gaan naar Florida. We bezochten een krokodillenpark. Ik heb nog foto's waarop te zien is dat ze een krokodil vast heeft", glimlacht vader Huub.

Op elkaar letten

Zo nu en dan rijden Huub en Anouk langs de plek waar Laura is vermoord. "Ik heb nog altijd het gevoel dat ze zo uit de deur kan lopen of me belt", zegt Anouk. Ook brengen ze wekelijks een bezoekje aan het graf van Laura. "Heel ver hoef ik niet te lopen. Als ik uit mijn keukenraam kijk, zie ik haar graf liggen." Huub vult aan: "Ze let op jou. Of jij op haar."