ENCI oven blijft voorlopig overeind: mogelijk rijksmonument

Het ENCI-complex in Maastricht © L1
Ovencomplex 8 op het voormalige fabrieksterrein van de ENCI groeve in Maastricht wordt voorlopig niet gesloopt, heeft het stadsbestuur besloten.
De sloop ligt stil vanwege de mogelijke status als Rijksmonument, meldt RTV Maastricht.

Sloop

Na de sluiting van de fabriek in 2020 staat een groot deel van de gebouwen op de lijst om afgebroken te worden. Het is volgens een Plan van Transformatie de bedoeling dat ook het oude ovencomplex in de toekomst gesloopt wordt. Het terrein heeft inmiddels een nieuwe eigenaar: Limburg Real Estate. Ook zij zouden zich aan de verplichtingen van het plan moeten houden.

Rijksmonument

In februari dienden Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg echter bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een verzoek in om het voormalige ENCI-complex tot rijksmonument te benoemen. Ook de Rijksbouwmeester raadde dat aan. De groeve en bijbehorende fabriek hebben namelijk een belangrijke cultuurhistorische waarde.
Omdat er nog onderzoeken lopen vanwege die potentiële aanmerking als rijksmonument, heeft de gemeente gevraagd voorlopig te wachten met het slopen. Dat zou namelijk onomkeerbare schade opleveren.

'Cruciale rol'

Jan van Susante van Erfgoedvereniging Bond Heemschut vertelde eerder aan L1 dat de ENCI met de levering van bouwmaterialen een cruciale rol speelde in de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. "Vrijwel de gehele bouw in Nederland is met cement van de ENCI gedaan", legde hij uit. "Het is enorm belangrijk geweest voor ons land."
Het stadsbestuur van Maastricht zegt blij te zijn dat Limburg Real Estate met respect om zegt te willen gaan met de identiteit van het terrein.

Overige gebouwen

Het is onduidelijk of de overige gebouwen op de lijst, waaronder het molengebouw en diverse hallen en werkplaatsen wel gesloopt mogen worden. Ook voor deze gebouwen werd door Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg opgeroepen ze tot rijksmonument te benoemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!