Herdenkingsplek Gino in Kerkrade opgeruimd

Herdenkingsplek Gino in Kerkrade wordt opgeruimd © Maurice de Heus (L1)
De herdenkingsplek voor Gino van der Straeten (9) in de Kerkraadse wijk Chevremont is woensdagmiddag door vrienden en familie opgeruimd.
Ze willen een hoofdstuk afsluiten en het rouwproces meer ruimte geven door de spullen bij het speelveldje waar Gino verdween op te ruimen.

Blijvende herinnering

De familie en buurtbewoners hopen dat er een blijvende herinnering komt, vertelt Gwenda Lankreijer. Zij is een van de initiatiefnemers van de herdenkingstocht die werd georganiseerd voor Gino. "Een monument, een tegeltje, voor mijn part een levensgroot standbeeld", vertelt Lankreijer. "We halen de spulletjes die mensen hier hebben neergelegd nu wel op, maar we hopen dat er ooit iets voor terug komt. Ook als signaal dat zoiets nooit meer mag gebeuren."

Spullen verdwenen

De afgelopen tijd zijn er wat spullen van de herdenkingsplaats verdwenen, zoals ballen, t-shirts, bloemen en kaarsen. "Misschien waren het kinderen die ermee wilden spelen, misschien niet. Maar op dit moment is het geen prioriteit om dat uit te zoeken", zegt Lankreijer daarover. Zondag worden de spulletjes bij de vindplaats van Gino in Geleen opgeruimd.

Begraven

De 9-jarige Gino is dinsdag in Maastricht in besloten kring begraven. De jongen verdween op woensdagavond 1 juni toen hij in Kerkrade, waar hij logeerde, aan het voetballen was. Enkele dagen later werd hij dood teruggevonden achter een uitgebrande woning in Geleen. De verdachte, Donny M., wordt donderdag voorgeleid aan de raadkamer in Maastricht. Die beslist over zijn gevangenhouding. De raadkamer kan zijn voorarrest met negentig dagen verlengen.