Limburgs dagboek over poolreis wint prijs voor stripmakers

Enkele dagboekvellen van het prijswinnende werk © DMFF
De fatale reis van 'the Neverthought' heeft de Small Press Award 2022 gewonnen. Het reisdagboek werd gemaakt door het Dutch Mountain Film Festival (DMFF), dat jaarlijks in Heerlen plaatsvindt.
Het werk bestaat uit dagboekvellen met tekeningen, teksten en een zeekaart over een fatale expeditie naar de Noordpool in 1898 door Petekin McIntyre.

Winst

Het getekende dagboek werd gemaakt door schrijver en tekenaar Berend Vonk. Hij nam samen met vormgever Roelant Meijer en festivaldirecteur Toon Hezemans de prijs aan tijdens de Stripdagen Haarlem eerder deze maand "Dit verhaal lees je in één adem uit", zei de driekoppige jury over het boek. Vonk noemden zij daarnaast een 'meesterverteller met een onbegrensde fantasie'.

Neverthought

In het verhaal loopt poolreiziger McIntyre met zijn schip The Neverthought vast in het arctische water. Hij en zijn bemanning doorstaan daarna zware fysieke en mentale ontberingen. Voor de lezer is het als het ware alsof zij zelf op het dagboek van de ontdekkingsreiziger zijn gestuit. Vonk kwam met het idee voor het reisdagboek tijdens de lockdown.

Small Press Award

De award voor stripmakers bestaat naast een geldprijs uit een trofee en een overzichtsexpositie. Het is de eerste keer dat de Small Press Award wordt uitgereikt.
Van het fictieve dagboek werden slechts 100 exemplaren gemaakt en het is dan ook inmiddels uitverkocht. "Vanwege de grote vraag naar het dagboek heeft het DMFF besloten een tweede druk uit te geven."