Warm afscheid Jan Smeets vlak voor Pearl Jam

Jan Smeets © Jean-Pierre Geusens
Afscheid nemen is jarenlang niet in het vocabulaire van 'mister Pinkpop' Jan Smeets voorgekomen. Zaterdag is het moment daar: op het hoofdpodium krijgt hij een warm afscheid.
Op de tweede dag van het festival in Landgraaf krijgt het publiek voor het optreden van Pearl Jam de mogelijkheid om hem te bedanken. Smeets is een van de oprichters van Pinkpop. In 1970 was in Geleen de eerste editie van het festival.

Ondenkbaar

"Hoe dat er precies uit gaat zien, gaan we niet verklappen. Dat blijft een verrassing", zegt Pinkpopmanager Niek Murray. In september 2020 maakte de oprichter van Pinkpop bekend te stoppen als directeur. Lange tijd was stoppen voor Smeets ondenkbaar, maar nu komt er toch een einde aan het tijdperk Jan Smeets. Hij draagt het stokje over aan Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen.

Publieksduik

Eddie Vedder en zijn bandleden staan om 21:30 uur op het podium. Een kwartier eerder is het de beurt aan mister Pinkpop. Of Smeets de stoute schoenen aantrekt en net zoals Vedder in het publiek duikt zoals in 1992 blijft even gissen. "Een bungeejump zou ook wat zijn, hè", grapt Murray.

Volg Pinkpop bij L1

Het hele weekend volg je Pinkpop bij L1. Op L1 TV, L1 Radio en online besteden we volop aandacht aan het festival in Landgraaf. Daarnaast gaan we in de speciale podcast Rumoer met Roemer in gesprek met onze gouverneur over zijn liefde voor metalmuziek, in het bijzonder Pinkpop-headliner Metallica.