Boeren in transitie: 'We moeten blijven verduurzamen'

Mark Venner bij het voedselbos © Joop Aerdts (L1)
Er waren veel boze boeren en politici afgelopen vrijdag, na de presentatie van de nieuwe stikstofplannen. Maar er zijn ook boeren die al eerder gekozen hebben voor een transitie en anders kijken naar de huidige crisis.

Duurzame manier van landbouw

Zoals de 26-jarige boer Mark Venner uit Baexem die de melkveehouderij, die al twee eeuwen in het bezit is van zijn familie, ombouwt tot onder meer een voedselbos. Een duurzame en gifvrije manier van landbouw waarbij vaste planten en bomen niet alleen voedsel leveren, maar ook CO2 vastleggen en de biodiversiteit bevorderen. Op de plek waar de melkkoeien nu broeikasgassen uitstoten worden deze straks dus juist uit de lucht gehaald.

Ander voedselsysteem

Twee jaar geleden begon Mark met aanleggen. Het zal nog jaren duren voordat de boer de vruchten kan plukken van het voedselbos. Toch houdt dat hem niet tegen om de stap te zetten naar een compleet ander voedselsysteem. Een systeem dat voorbereid is op de toekomst. Want: "Het is onvermijdelijk om deze keuze te maken", zegt Venner.

Nieuwe energie

Vanaf december stopt het familiebedrijf met de melkveehouderij. De vader van Mark, Peter Venner, is blij dat zijn bedrijf een opvolger heeft. "Wel natuurlijk op een ander manier, maar daar krijgen we juiste nieuwe energie van. Met alle regels van die nu van toepassing zijn is het bijna onmogelijk om op de traditionele manier boer te blijven. Mark is er met volle overtuiging mee bezig en daar ben ik alleen maar trots op", aldus Peter Venner.

Korte termijn

De komende jaren moet Mark op een andere manier zijn inkomsten generen. "Op korte termijn ga ik op de grasweides waar normaal gesproken de koeien grazen, groente en fruit verbouwen dat in een seizoen geteelt kan worden zoals wortels en blauwe bessen."

Meer oplevert

Het bos herbergt eetbare planten, bomen en struiken. De natuur kan hier zijn gang gaan en ecosystemen krijgen de kans om volledig tot bloei te komen. In het voedselbos loopt geen vee rond en in vergelijking met traditionele landbouw vindt er veel minder beheer plaats. De opbrengst per vierkante meter meer zal zijn dan van hun boerenbedrijf, zoals het tot voor kort werkte. "Het blijft natuurlijk een risico, maar er zijn schattingen dat een voedselbos na twintig jaar minimaal 10.000 euro per hectare oplevert. Voor een reguliere boer is dat vele malen minder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!