Warmterecord Pinkpop in zicht: 'Ik maak me niet zo druk'

Jos van Boekhold trotseert de warmte op Pinkpop als vrijwilliger © L1 (Peter Beeker)
Met ruim 30 graden op de thermometer in Landgraaf wordt het de warmste Pinkpop ooit, zo voorspelt L1-weerman Thijs Zeelen. Pinkpopvrijwilliger Jos van Boekhold maakt zich nog niet zo druk over die voorspelling.
De vrijwilliger uit Venlo gaat met een aantal collega's van Poppodium Grenswerk in Venlo richting het zuiden. "Ik ben 64 jaar maar als ik met die groep jonge mensen op pad ga, dan voel ik me zeker dertig jaar jonger. Ik denk dat ik ook beter tegen de hitte kan dan jongelui. Ik maak me niet zo druk."

Dagrecord met 35 graden

Maar toch neemt de organisatie van Pinkpop niet voor niets voorzorgsmaatregelen. Weerman Thijs Zeelen verwacht namelijk tropisch weer. "Zaterdag bereiken we zelfs een dagrecord met 35 graden. De hoogste meting op die dag was twintig jaar geleden met 34 graden."

Nooit zo warm geweest

"Ik heb het nagezocht en vanaf de eerste editie van Pinkpop in 1970 tot 2019 is het nog nooit zo warm geweest", gaat de weerman van Meteo Limburg verder. "Wel werd op Pinkpop-zondag in 1985 de dertig graden aangetikt. In 2014 was het ook zo warm en volgde op Pinkpop-maandag van dat jaar het beruchte noodweer over het festivalterrein."

Ventilator

Van Boekhold gaat voor de vijfde keer als vrijwilliger naar Pinkpop. "Het wordt een hele warme dit jaar. Zonnebrandcrème met factor dertig, een klein ventilatortje en een goede hoed heb ik bij me. Zo moeten we het wel redden."

Mooi om mee te maken

Op het festivalterrein in Landgraaf krijgen hij en zijn collega's als vrijwilligers verschillende taken. Kaartjes controleren of werkzaamheden op de festivalcamping bijvoorbeeld. De Venlonaar werkt al meer dan twintig jaar als festivalvrijwilliger. "Dit wordt mijn vijfde Pinkpop en ik draai al jarenlang mee op Zomerparkfeest in Venlo. Ook heb ik altijd gewerkt op het Zoksfestival in Blerick. Het is gewoon heel mooi om mee te maken."
Weer of geen weer, de festivalvrijwilliger draagt altijd een hoed en heeft immer een sigaar in de mond. "Een sigaar helpt ook om het niet zo heet te krijgen. Tenminste bij mij werkt het zo."

Volg Pinkpop bij L1

Het hele weekend volg je Pinkpop bij L1. Op L1 TV, L1 Radio en online besteden we volop aandacht aan het festival in Landgraaf. Daarnaast gaan we in de speciale podcast Rumoer met Roemer in gesprek met onze gouverneur over zijn liefde voor metalmuziek, in het bijzonder Pinkpop-headliner Metallica.