Heerlen bijna 11 miljoen extra kwijt door hogere bouwkosten

Het stadhuis van Heerlen © L1 (Camiel Schnackers)
De gemeente Heerlen is 10,6 miljoen euro meer kwijt aan 11 projecten die al zijn aanbesteed. Dat is ruim 10 procent meer dan de 89 miljoen die er eerder voor was begroot.
"De bouwkosten zijn wereldwijd behoorlijk gestegen en zullen dat blijven doen. En er is ook krapte op de arbeidsmarkt. Daarom is dit onvermijdelijk", aldus wethouder Martin de Beer (VVD/D66).

Onderwijsprojecten

Het merendeel van de extra kosten - 7 miljoen - gaat naar vijf onderwijsprojecten, zoals de nieuwbouw van het Sint Janscollege en basisschool de Tovercirkel. Anderhalf miljoen extra gaat naar onderhoud van sportaccommodaties en verkeersregelinstallaties.

Zilverzandgroeves

Naar poppodium Nieuwe Nor en de renovatie van het stadhuis gaat 1,25 miljoen euro meer. De IBA-projecten toeristisch fietspad Leisure Lane en wandel- en fietsroutes langs de zilverzandgroeves (Rondje Groeves) kosten 850.000 euro meer.

Instemmen

De gemeenteraad van Heerlen moet volgende week woensdag wel nog instemmen met de verhoging van het budget voor de elf projecten. Wethouder De Beer sluit overigens niet uit dat de bijstelling niet voldoende zal blijken te zijn.
De gemeenteraad wordt om de twee maanden op de hoogte gehouden van de financiële stand van zaken.