Radboud en Universiteit Maastricht gaan nauwer samenwerken

Universiteit Maastricht © iStock
De Radboud Universiteit in Nijmegen en Universiteit Maastricht bundelen hun krachten op het gebied van onderwijs en onderzoek. De campus in Venlo gaat daarbij dienst doen als knooppunt.
In de praktijk betekent de samenwerking dat de twee onderwijsinstellingen onder meer gezamenlijke opleidingen en onderzoek gaan aanbieden op het gebied van biotechnologie en technische natuurkunde. Dit gebeurt dan deels op de campus in Venlo. Daarbij is er de mogelijkheid voor Limburgse Radboud-studenten om academische lerarenopleidingen in Maastricht te gaan volgen.

Tandem

Doelstelling van de verdere samenwerking nu is het vormen van een 'krachtige academische tandem van Zuidoost-Nederland'. De meerwaarde daarvan is volgens de onderwijsinstellingen als volgt: "Op een tandem trek je samen op, doe je allebei waar je goed in bent en heb je een gezamenlijk doel voor ogen. Je voelt en vult elkaar aan, want je mag dan veel gemeen hebben, je blijft toch ook verschillend."

'Venlo als studentenstad'

Rianne Letschert, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht voorziet ook een grote meerwaarde voor Venlo door dit plan. "Het totale concept is om hier echt een stad van te maken met een campus die bruist van studenten, met wetenschappers en bedrijvigheid. Dat moet zorgen voor een grote maatschappelijke impact." Samenwerking biedt volgens haar sowieso veel meer dan concurrentie. "Beide universiteiten vullen elkaar goed aan, zijn tegelijk verwant aan elkaar en kunnen gezamenlijk nog beter inspringen op vraagstukken en behoeften die zich in de eigen (Eu)regio aandienen."

Verder uitbouwen

Een samenwerkingsverband tussen de twee universiteiten bestond al, maar wordt nu verder uitgebouwd. Zo waren er al gedeelde onderwijsprogramma's voor de zorg. Ook was er al een samenwerking op het gebied van onderzoek naar genetica, imaging en neurowetenschappen. In 2018 sloten het Radboud UMC en het Maastricht UMC+ daarvoor de zogeheten Academische Alliantie met als gezamenlijke missie 'Samen werken aan gezond leven!'.
In het begin van deze maand liet zowel het Radboud UMC als het Maastricht UMC+ weten dat die samenwerking ook verder wordt uitgebouwd. Dat moet gaan leiden tot een betere academische zorg en meer innovaties in de zorg in Zuid- en Oost-Nederland.