CDA wil debat Limburgs Parlement over stikstofplan regering

Stockfoto © iStock
Het CDA in het Limburgs Parlement wil een debat over het stikstofbeleid van het kabinet. Een mogelijke datum is 24 juni als er een reguliere Statenvergadering staat gepland.
Op een ledenvergadering van het CDA-Limburg noemde fractievoorzitter Mariska Werry de aanpak van het kabinet onuitvoerbaar. Ze vond het ook ‘totale waanzin’ dat het kabinet 25 miljard uittrekt voor het beleid, bijvoorbeeld voor het opkopen van agrarische bedrijven.

Duidelijkheid

Volgens het plan van minister Christianne van der Wal (VVD) moet de uitstoot van stikstof in Limburg voor 2030 gehalveerd worden. In sommige beschermde natuurgebieden zoals de Peel moet die zelfs met 90 procent omlaag. De provincies moeten voor 1 juli volgend jaar duidelijk maken hoe zij dat plan precies gaan uitvoeren.

Kritiek

Het CDA wil het in het debat over het plan van de regering hebben maar ook over wat wel reëele doelen zijn en wat een reëel tijdpad is. “Want er moet wel wat gebeuren”, aldus Werry. Tijdens de CDA-ledenvergadering was er felle kritiek op de voorgestelde aanpak maar ook op de opstelling van de Tweede Kamerfractie van de partij.

Platteland

Voorzitter Hans Lansbergen van de afdeling Peel en Maas sprak van een mokerslag en van het de nek omdraaien van de vitaliteit van het platteland. “Het CDA is van het platteland. Daar moeten we omheen gaan staan. Maar dat laten we onvoldoende zien”, zo vond hij.

Vertrekken of verrekken

Oud-wethouder Jan Loonen van Venray stelde dat het CDA nu kleur moet bekennen, helder moet zijn en een duidelijk signaal moet geven naar de achterban. “Wat nu op tafel ligt kan niet. De boeren kunnen vertrekken of beter verrekken”, betoogde Loonen.

Verklaring

Afgelopen weekend spraken tien lokale fracties in de Limburgse en Brabantse Peelregio zich in een gezamenlijke verklaring al uit tegen de stikstofplannen en riepen ze de Tweede Kamerfractie op die niet te steunen. Vrijdag komt landbouwwoordvoerder Derk Boswijk naar de Peel om met de CDA-afdelingen en boeren te praten.