Vertrek drie PAK-leden om coalitie met PvdA en VVD

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
Drie leden van het ProgressiefAKkoord (PAK) Brunssum splitsen zich af van de partij. De leden zijn niet tevreden met de keuze van de rest van de partij om met de PvdA en de VVD een coalitie te vormen.
Het gaat om de raadsleden Servie L'Espoir en Piet Drenth en lid Math Houben die PAK verlaten.

Morele grens

"Mensen, de keuze VVD, PvdA, Borger en PAK is niet onze keuze en passeert een morele grens die we niet overschrijden", schrijven de afsplitsers. In een open brief aan leden van het PAK spreken ze hun voorkeur voor het doorzetten van een lokaal bestuur uit. Het zou dan gaan om een college bestaande uit PAK, Lijst Borger en BBB / Lijst Palmen.

Voor herindeling

Landelijke partijen hadden volgens hen alleen maar commentaar op het lokale beleid van de vorige coalitie. Daarnaast verwijten ze de landelijke partijen dat ze voor herindeling waren en verwijzen ze naar een negatief integriteitsrapport over een lid van de VVD.

Vertrouwen verloren

Tijdens de verkiezingen noemden de landelijke partijen zich opeens lokaal volgens de schrijvers. "Sterker nog, VVD en PvdA roepen zich tot winnaars uit van de verkiezingen, terwijl ze stemmen en dus vertrouwen verloren hebben", aldus de ondergetekenden.

Nieuwe fractie

De ondergetekenden zeggen in de brief vanuit een nieuw te vormen fractie hun raadswerk te blijven doen. "Jammer en pijnlijk, maar consequent in woord en daad voor en na de verkiezingen."
L'Espoir was nog niet bereikbaar voor een reactie.