Video: Vega koken kan best bourgondisch zijn

"Vega koken is meer dan groenten", zegt schrijfster Jacqueline Grubben. © L1 (Peter Beeker)
Na een hersenbloeding en lange revalidatie ging het roer om bij Jacqueline Grubben (57) uit Hout-Blerick. "Mijn lichaam reageerde niet meer goed op sommige producten zoals vlees."
Acht jaar geleden begon Jacqueline met vegetarisch en veganistisch koken. Nu is er een boek van haar hand. "Het misverstand is dat vega eten alleen bestaat uit groenten. In mijn boek kun je tal van gerechten maken met veel variatie."

Frietei

Zelfs het bekende Venlose frietei onderging een metamorfose. Chefkok Eric Swaghoven van restaurant Valuas ging aan de slag en creërde een variant zonder ei. Jacqueline is trots op die prestatie. "Eerst zei hij tegen me dat we dat nooit voor elkaar zouden krijgen. Het is toch gelukt. Zonder ei, maar wel met diezelfde smaak."

Hersenbloeding

Smaak en reuk heeft de schrijfster niet verloren na haar hersenbloeding. Lichamelijke naweeën wel, vooral pijn in haar been en een constante pieptoon in haar oor. Vega eten is geen medicijn dat haar van alle klachten verlost maar het is beter voor haar lichaam, vertelt ze. Haar echtgenoot eet wat de pot schaft en is in ieder geval vega aan de eigen keukentafel in Hout-Blerick.

Boekenkast

Ideeën voor een tweede kookboek heeft ze al. "Maar eerst moet dit boek Liever Lekkerder zo goed als verkocht zijn. Het loopt best goed. Bijna de helft van alle duizend exemplaren ligt in de winkel of staat bij iemand thuis in de boekenkast."

Bourgondisch

Jacqueline: "Wist je dat Kala Namak zout uit India een sterke zwavelsmaak heeft? Ik gebruik het in gerechten omdat het proeft als ei. Dit zout uit het hooggebergte kun je ook gewoon in de toko om de hoek kopen. Mijn vega keuken mag je best bourgondisch noemen. Je kunt het zo lekker maken als je maar wil, want daar gaat het om natuurlijk."