Reg van Loo nieuwe voorzitter Veldeke Limburg

Reg van Loo, Voorzitter Veldeke Limburg © Henk Hover (L1)
Reg van Loo is de nieuwe voorzitter van Veldeke Limburg. Hij volgt Christine van Basten-Boddin op die na 4 jaar de voorzittershamer overdraagt.
Van Loo, oud-burgemeester van Vaals, noemt het levendig houden van het dialect als een zijn kerntaken.

Tweetalig opvoeden

“Het blijven spreken van de Limburgse taal met kinderen en kleinkinderen is een belangrijk middel om het Limburgs in stand te houden”, aldus Van Loo. Als voormalig docent en rector ervoer hij de meerwaarde van een tweetalige opvoeding in de praktijk. “Tal van rapporten en onderzoeken tonen deze meerwaarde aan en een slimme en gerichte campagne gericht op bewustwording rond de toegevoegde waarde van tweetaligheid kan een belangrijk middel zijn in het behoud van het Limburgs voor de toekomst.”

Verschillende kringen

In Limburg zijn er tien verschillende Veldekekringen. “Het bestuur van Veldeke Limburg moet zich dienstbaar aan de verschillende Limburgse kringen opstellen, is de mening van de nieuwe voorzitter. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden wat er in de verschillende Veldekekringen leeft."

Meer dan dialect

De overeenkomst tussen al die kringen is natuurlijk de Limburgse taal en daarin is samenwerking noodzakelijk. Ook samenwerking met andere organisaties die zich bezig houden met materieel en immaterieel erfgoed zoals bijvoorbeeld de Coöperatie Erfgoed Limburg, de Raod veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten is een belangrijke taak van Veldeke Limburg.

Doorontwikkeling

"Het zichtbaar maken van het Limburgs als taal in nationaal en Europees perspectief zal voornamelijk vanuit de Limburgs zelf moeten komen. Op tal van fronten zijn er veel waardevolle initiatieven die bijdragen aan de doorontwikkeling van de Limburgse taal maar die moeten wel zichtbaar gemaakt worden. Door vooral ook de jeugd en de jongeren bij het Limburgs te betrekken kunnen we ervoor zorgen dat het een levende taal blijft”, zo betoogt Van Loo.
Luister hier naar het hele gesprek in het L1-radioprogramma Plat-eweg.