Rechterlijk pardon voor klimaatactivisten na bezetten ABP

Leden van Extinction Rebellion bij een eerdere rechtszaak in Maastricht. © Lex van Moorsel/L1
Acht activisten van Extinction Rebellion krijgen een rechterlijk pardon. Ze zijn schuldig bevonden aan huisvredebreuk in het kantoor van pensioenfonds ABP in Heerlen, maar krijgen geen straf.
Dat heeft het Hof in Den Bosch maandag besloten.

Uren gezeten

Op 17 juni vorig jaar bezetten actievoerders de lobby van de pensioenreus. Tijdens een bijna zes uur durende sit in demonstreerden zij tegen miljardeninvesteringen die ABP volgens hen in fossiele brandstoffen doet. Uiteindelijk is het achttal door de politie aangehouden en verhoord. In december werden zij door de rechter in Maastricht veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 225 euro.

Recht ingeperkt

De Extinction Rebellion-leden gingen in hoger beroep, met succes. Het Hof vindt dat volstaan had kunnen worden met het verwijderen van de activisten uit de lobby. Door ze te arresteren en verhoren, heeft de politie het recht om te demonstreren ingeperkt. Er was bovendien sprake van een vreedzame demonstratie. Daarom gaat het Hof over tot een rechterlijk pardon.
Advocate Nienke Bloebaum, die alle actievoerders bijstaat, is tevreden met de uitkomst van het hoger beroep. "Ik vind dat er heel kritisch moet worden omgegaan met het recht op demonstratie en meningsuiting. Dat mag niet, zoals in dit geval, worden ingeperkt door de politie."
Bezetting ABP door Extinction Rebellion op 17 juni 2021. © Extinction Rebellion

Investeringen stoppen

ABP heeft maanden na de actie overigens laten weten te stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen als gas, kolen en olie. "Dit heeft het bestuur van ABP besloten na onlangs verschenen klimaatrapporten. Voor het besluit is veel steun. Veel pensioendeelnemers en werkgevers wilden al langer dat we zouden stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen."

Schoon pensioen

Deze ontwikkeling heeft voor jubelstemming gezorgd onder activisten. Zij zijn ervan overtuigd dat de Heerlense sit in heeft bijgedragen aan het ABP-besluit. "Ook als de rechter nu anders had beslist, hadden we eigenlijk al gewonnen", zegt actievoerster Mirjam Burema, werkzaam als adviseur voor een provincie en ABP-pensioendeelnemer. "Want vanaf 2023 heb ik een schoon pensioen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!