Koopmans niet naar Oerol vanwege 'veiligheidsrisico'

Afbeelding ter illustratie © Videostill YouTube Nieuwspoort
Viroloog Marion Koopmans, afkomstig uit Steyl, gaat vanwege een 'veiligheidsrisico' niet naar het Oerol-festival op Terschelling. Dat heeft ze zelf via Twitter laten weten.
Op het sociale medium schrijft Koopmans: "Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0".

Gast in Opium

De AVROTROS bevestigt aan het ANP dat er een 'veiligheidsrisico' is. Koopmans zou naar Terschelling komen om gast te zijn in een aflevering van Opium. De omroep laat weten dat 'we haar veiligheid niet voor 100 procent kunnen garanderen'.

Afweging

Oerol laat in een reactie weten dat de afzegging van Koopmans volledig buiten Oerol om gaat. "Mevrouw Koopmans heeft vaker te maken gehad met bedreigingen. Daarom maakt ze altijd een afweging waar ze wel en niet heengaat. Na de veiligheidsscan die de AVROTROS heeft gedaan, is besloten om af te zien van een bezoek aan Opium.", aldus een woordvoerdster van het festival.

Vaker doelwit

Het is onduidelijk welke bedreigingen er bedoeld worden. Koopmans en AVROTROS zijn vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie. Het is niet voor het eerst dat Koopmans bedreigd wordt. Vanwege haar rol in het OMT tijdens de coronapandemie was ze vaker een doelwit van bedreigingen, veelal via sociale media.