Slachtoffer watersnood wordt wethouder Meerssen

Inge Smeets wordt wethouder. © L1
In juli 2021 stond haar huis volledig blank, een jaar later wordt Inge Smeets geïnstalleerd als nieuwe wethouder in de gemeente Meerssen.
De 44-jarige politiefunctionaris herkende in de watersnood het belang van goed lokaal bestuur. "Ik heb me destijds heel verantwoordelijk gevoeld, ook naar de buurtbewoners toe. Ik heb veel samengewerkt met de gemeente, dan krijg je natuurlijk van alles mee. Toen ik even later gevraagd werd door een politieke partij, dacht ik dat dit misschien wel echt het moment was om zelf mee te gaan doen."

Caravan

Inge Smeets woonde na de overstroming zelf maandenlang in een camper die ze voor haar huis had staan. Ondertussen hoeven alleen de tuin en oprit nog gerenoveerd te worden, binnen is de meeste schade verholpen. Bij veel van haar buren is die situatie heel anders. "We zijn nu een jaar verder, maar de meeste schade is voor de mensen nog niet afgehandeld. Veel mensen kunnen nu pas aan het herstel van huis gaan werken, ze wonen er nog niet zelf. Het is moeilijk om mensen te vinden die je huis kunnen herstellen, de kosten lopen enorm op. Dus het is wel heftig, nog steeds.

Portefeuille

Omdat ze zelf getroffen is door de wateroverlast, zal Inge Smeets die portefeuille aan een collega laten. Als ze op 30 juni wordt benoemd tot wethouder, treedt Inge Smeets in de voetsporen van haar opa Ber. Die was 24 jaar lang wethouder in Meerssen. "Tot zijn dood eigenlijk, ik was toen vier jaar oud. Maar dat sentiment speelt voor mij wel. Het is wel mooi om hem zo veel jaar later te kunnen opvolgen."