Oud-hoogleraar over Donny M.: 'Systeem moet op de schop'

Donny M., de verdachte in de zaak Gino. © L1
De verdachte in de zaak Gino werd geboren als verslaafde baby en kwam na 19 maanden in een pleeggezin terecht. Veel te laat, zegt oud-hoogleraar kinderrechten aan de Universiteit Maastricht Jan Willems.
"Een heel leger aan psychiaters kan daar niks meer aan doen", zegt Willems bij L1mburg Centraal.

Systeem deugt niet

Volgens Willems deugt het Nederlandse systeem niet: "De eerste 1000 dagen na de conceptie zijn cruciaal in de ontwikkeling van een mens. Dat weten we al tientallen jaren. En bij deze verdachte is er juist in die eerste 1000 dagen zoveel misgegaan. Verslaafd geboren, veel te laat in een pleeggezin geplaatst, waar het ook niet goed ging. De verstoringen worden dan erger, iemand ontspoort nog verder. En dat komt uiteindelijk doordat we een systeem hebben dat nog uit de 19e eeuw stamt, gericht op interventie in plaats van preventie."

Meer Donny's kweken

Willems zegt dat het huidige systeem van de bescherming van kinderrechten onherroepelijk leidt tot het creëren van 'meer Donny's', in plaats van dat het de problemen oplost. "Je moet erbij zijn tijdens die eerst 1000 dagen, en dat is bij ons simpelweg niet het geval. We grijpen in als het misgaat, in plaats van dat we meer aan preventie doen. In Scandinavië is dat stukken beter geregeld. Een ruim ouderverlof voor beide ouders, van 1 of 2 jaar. Een baby hoeft dan niet naar een creche, ziet niet onnodig veel gezichten tijdens de eerste levensfase. Kan zich goed hechten, en de hersenen kunnen zich normaal ontwikkelen. Ouders krijgen daar zowel de tijd als ook de informatie voor. Ons systeem in Nederland is onvermijdelijk incompetent."

Strengere straffen

De afgelopen week klonk regelmatig de roep om zedendelinquenten strenger straffen en beter in de gaten te houden. Donny M. is in het verleden veroordeeld voor onder meer misbruik en mishandeling kinderen. Willems begrijpt die reactie heel goed, maar strengere straffen helpen niet. "En toezicht is nooit waterdicht. Ik begrijp de reactie, maar het is niet reëel. Je ziet dat zo'n golf van verontwaardiging na verloop van tijd ook weer wegebt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!