Lokale CDA-fracties in De Peel tegen stikstofplan

Stockfoto. © iStock
Tien CDA-afdelingen rondom de Limburgse en Brabantse Peel roepen de Tweede Kamerfractie van de christendemocraten op geen verantwoordelijkheid te dragen voor de stikstofplannen van het kabinet.
Ook willen ze dat CDA-Statenfracties 'zwaar protest' aantekenen bij de Gedeputeerde Staten in beide provincies.

'Past niet bij CDA'

"De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven. Dit past niet bij de uitgangspunten van het CDA", schrijven de CDA-afdelingen zaterdag. Volgens de CDA-afdelingen is het kabinet met de plannen voor de Peelregio 'totaal de weg kwijt'.
"De plannen uit Den Haag lijken erop gericht om de gehele land- en tuinbouwsector rondom de Peelregio te verdrijven enkel om daarmee op termijn hoogveen in de Peel te willen stimuleren." De afdelingen benadrukken dat 'zelfs grote voorstanders voor behoud van de Peel' de plannen in twijfel trekken.

Belastingsgeld

Volgens de christendemocraten wordt de Peel opgezadeld met een opgelegde stikstofreductie van 95 procent. "Voor deze belachelijke reductiedoelen wordt voorgesteld om 25 miljard aan belastinggeld te besteden", aldus de verklaring. Volgens het CDA zijn de plannen voor de Peel daarmee 'totaal onrealistisch'.

'Weggegooid geld'

"De CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel zijn unaniem van mening dat dit beleid nooit tot uitvoering mag komen." Het zou namelijk weggegooid geld zijn, waarmee boeren worden verdreven zonder de doelen in feite te bereiken.
De verklaring is getekend door CDA-afdelingen Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray, Nederweert en Leudal. Ook de Brabantse CDA-afdelingen in Deurne, Asten, Laarbeek, Someren en Gemert-Bakel hebben hun handtekening onder de verklaring gezet.