Ooievaars ringen: 'Kinderen moeten belang natuur inzien'

Ooievaars krijgen ringen in Maria Hoop © L1 (Janna Hoofs)
In Maria Hoop zijn zaterdag twee jonge ooievaars geringd. Door de ring om de poot kunnen de dieren worden gemonitord.
De dieren blijven tijdens hun tijd uit het nest doodstil liggen.

Jongen uit hun nest

"Dat doen ze als bescherming. Maar als ze na het wegen en meten weer terug in hun nest liggen, zullen we gelijk weer gaan bewegen. Hun ouders die het nest hebben verlaten komen dan ook weer gelijk terug", verzekerd Leo Daanen van Vogelwacht de Maasheggen.
Daanen gokt dat de dieren zo'n vijf weken oud zijn. "Dat zie je aan de grootte van de poten waar de ring omheen moet. Bij vijf weken is de poot ook pas groot genoeg om een ring er omheen te doen."

Ooievaars in de gaten houden

Door die ringen is het makkelijk de dieren van een afstand in de gaten te houden. "We geven de ooievaars ringen om te kijken waar ze naartoe gaan. Daar is de biotoop goed voor de dieren. Als hij ergens geen nest maakt, is de biotoop daar niet goed en moeten we misschien wat aanpassen", zegt Dre Gielen van de vogelwerkgroep.

Belang van natuur

Zo’n 40 dorpsgenoten zijn aanwezig om het proces van dichtbij mee te maken. "Dat doen we om hen maar vooral de kinderen erop te wijzen hoe belangrijk de natuur is en hoe zorgvuldig we daarmee om moeten gaan." Volgens Gielen zijn natuurfilms mooi maar is dat iets anders dan de realiteit. "We krijgen een land wat erg intensief wordt bewerkt door woningbouw en industrie. Dus die kleine plekjes natuur zijn belangrijk om te behouden."

Midden-Limburg goede plek voor ooievaars

Volgens Gielen gaat het goed met de ooievaars in Limburg. "Er komen op meer plekken palen met nesten. Momenteel is er een grote groep ooievaars in Midden-Limburg. Zo’n 14 tot 16 ooievaars zijn er nu. Het is dus een erg aantrekkelijk gebied voor de dieren."