Hoogleraar over stikstofuitstoot: 'Kunnen zo niet doorgaan'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het is goed dat Limburg aan de slag moet met het terugdringen van de stikstofproblematiek, meent Onno van Schayck. Hij is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.
"Ons land gaat gewoon stuk op deze manier", vertelde Van Schayck zaterdagavond in televisieprogramma L1mburg Centraal.

Uitstoot terugdringen

Het kabinet heeft besloten dat de stikstofuitstoot flink teruggedrongen moet worden. In Limburg moet de stikstof meer dan gehalveerd worden. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.
Van Schayck is tevreden met het besluit. "Nederland is het meest vervuilende land in Europa als het gaat om stikstofverbindingen. Dit had al veel eerder moeten gebeuren." Hij kan begrijpen dat het geen goed nieuws is voor boeren. "Het is ontzettend naar als dit je vak is, ik begrijp de schok heel goed. Maar we kunnen niet zo door gaan."

Gezondheid

Volgens de hoogleraar is het besluit namelijk niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de volksgezondheid. "Eén op de vijf kinderen krijgt astma vanwege stikstof. Wereldwijd overlijdt één op de zes mensen aan de gevolgen van vervuiling." Verreweg de meeste daarvan overlijden als gevolg van luchtvervuiling, legt Van Schayck uit.

Actie ondernemen

Volgens Van Schayck doen we te weinig om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Zo verwijst hij naar vervuilende dieselauto's en vrachtwagens die de binnenstad van Maastricht inmogen. "Ik denk dat daar een mogelijkheid voor een milieuzone is." Het openhouden van Maastricht Aachen Airport noemt de hoogleraar daarnaast een 'discutabel besluit'. "De economische meerwaarde is niet duidelijk. Limburg lijdt echt onder enorme hoeveelheden luchtvervuiling."
Verder kunnen mensen volgens Van Schayck zelf ook een steentje bijdragen door vaker de fiets te pakken en over te stappen naar elektrisch rijden. "Als mensen allemaal verandering toepassen, dan verandert er wat."