Proef met nieuwe meetmethode opwekken aardwarmte

Maarten van Gaans (D66) © Jean-Pierre Geusens
Er komt een proef met het preciezer meten van de effecten van het opwekken van aardwarmte in Noord-Limburg. .
De proef gaat binnen een paar maanden van start. Over een jaar moeten de resultaten bekend zijn. Waar precies de proef plaatsvindt, is nog niet bekend.
In het verleden werd in glastuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst op twee plaatsen heet water opgepompt om kassen te verwarmen. Tot dan gebeurde dat met aardgas. Maar het project dat voor verduurzaming van het energiegebruik moest zorgen, werd stopgezet vanwege het vermeende grote risico op aardbevingen.

Onacceptabele risico's

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwde daar al in 2017 voor en vond dat de projecten nooit hadden moeten worden toegestaan. Volgens SodM brengt geothermie/aardwarmte onacceptabele risico’s met zich mee in gebieden met natuurlijke breuken. In Noord-Limburg gaat het om de Tegelenbreuk. Maar volgens gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) is nooit precies gemeten wat de effecten zijn van het oppompen van heet water voor de verwarming van kassen. Ook niet door SodM.

Twee kanten

"Het proces ligt nu stil. Maar er is nu een nieuwe methode om seismologische risico’s veel beter te meten, berekenen en dus in beeld te brengen. Voor de proef daarmee heeft Limburg zich aangemeld", aldus Van Gaans. Volgens de gedeputeerde kan het twee kanten op. Of de proef levert op dat de risico’s echt te groot zijn. En dan is het einde verhaal voor het opwekken van aardwarmte in Noord-Limburg. Of ze toont aan dat de risico’s op trillingen acceptabel zijn. En dan zou geothermie juist een groot potentieel zijn bij de verduurzaming van de energieopwekking en zou die veel breder kunnen worden toegepast.
De proef is er overigens gekomen op aandringen van de Tweede Kamer.