Mogelijk nieuwe fiscale regels thuiswerkende grenswerkers

Afbeelding ter illustratie © iStock
Er komt mogelijk toch nieuwe fiscale en sociale wet- en regelgeving voor grenswerkers. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief aan de Tweede Kamer.
De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) maakte zich onlangs zorgen over de situatie van thuiswerkende grenswerkers na het einde van de coronapandemie.

Gedoe

Tijdens de coronacrisis bleven thuiswerkende grenswerkers die een baan hadden in Duitsland, België of Nederland vallen onder de fiscale en sociale wet- en regelgeving van het land van de werkgever. Deze regeling stopt per 1 juli. Maar zonder deze regeling wordt het een heel gedoe voor zowel de grenswerker als diens werkgever om (deels) thuis aan de slag te blijven.
Als antwoord op Kamervragen meldt de staatssecretaris dat het nog wel even kan duren voordat er eventueel overeenstemming komt over een nieuw verdrag. "In het belang van de onderlinge relatie en een vertrouwelijk onderhandelingsproces kan ik niet in detail kan ingaan op de concrete inzet en het precieze verloop van de gesprekken", stelt Van Rij.

Voor zomerreces

Het is de bedoeling om voor het zomerreces van de Tweede Kamer meer duidelijkheid te geven over een eventueel nieuw verdrag met de buurlanden.