Limburgse thuiszorg onder druk door enorm ziekteverzuim

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg is opgelopen naar 10,4 procent. Door de vele zieken staat de Limburgse zorgverlening onder grote druk.
Eigenlijk is Bas Dolmans bestuurder van Thuiszorg Groot Limburg. Zijn dagen vult hij doorgaans met vergaderingen en het opstellen van beleidsplannen. Zaken die 'bazen' van bedrijven en organisaties doen. Maar Dolmans komt tegenwoordig óók bij cliënten thuis om zorg te verlenen. Noodgedwongen, want zijn organisatie heeft te maken met veel uitvallers vanwege (langdurige) ziekte. "Iedereen op kantoor met een zorgdiploma werkt ook in de thuiszorg mee", zegt Dolmans.

Geen nieuwe routes

Daardoor hoeft Thuiszorg Groot Limburg geen bestaande cliënten teleur te stellen. "Gelukkig", vertelt Dolmans. "Maar nieuwe routes worden nu niet opgestart. Een nieuwe cliënt kunnen we alleen aannemen als het past in een bestaande route. Anders, helaas."

Voor de eerste keer

Nooit eerder was het ziekteverzuim in een branche of sector zó groot als nu in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Ruim 10 procent verzuim is bovengemiddeld hoog, zo zegt het CBS. Bij een relatief kleinschalige organisatie als Thuiszorg Groot Limburg heeft een paar afwezigen direct grote impact op de organisatie. Maar het enorme ziekteverzuim is niet voorbehouden aan kleine zorgorganisaties. Zorgverlener Envida had de eerste vier maanden van het jaar een verzuim van 10,8 procent. "Gelukkig neemt dat af", laat woordvoerster Mariëtte Stuijts weten. Toch was de uitval bij Envida in april nog hoog: 8,2 procent in de wijkzorg, 9,1 procent in hun woonzorgcentra.
Envida zegt alle zorg te kunnen leveren die nodig is. Wel moet de organisatie creatief zijn om de planning rond te maken. Voor De Zorggroep - actief in het noorden van de provincie - is dat niet anders. De zorgverlener zegt zich te herkennen in het door het CBS geschetste beeld, al blijft het verzuim nog ruim onder het gemiddelde. Volgens een woordvoerder is de werkdruk momenteel hoog en is de komende vakantieperiode 'een grote uitdaging'.

Zware toekomst

Voor de langere termijn maakt Bas Dolmans zich zorgen. Naast het hoge ziekteverzuim is het moeilijk om vacatures in te vullen. "Momenteel werkt één op de zes Nederlanders in de zorg", zegt hij. "Dat moet in 2030 één op de vier zijn. Mensen met een lichte zorgvraag krijgen straks minder snel thuiszorg aangeboden. Dat betekent dat onze mensen alleen nog langsgaan bij de zware zorgvragen. Dat is intensief en zwaar voor de medewerkers." Met andere woorden: zwaar werk zal een hoog ziekteverzuim aardig in de hand werken.