'Maatregelen stikstofaanpak zijn sociaaleconomische ramp'

Een melkveehouderij in Meijel nabij natuurpark de Groote Peel. © ANP
De maatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd om de stikstofuitstoot terug te dringen, zijn volgens voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) Léon Faassen geen oplossing.
"Al die miljarden die het kabinet nu uit gaat geven, lossen niks op als ze worden besteed aan uitkoop. Het rendement is vele malen groter als het wordt gestoken in innovatie en perspectief voor de sector", zo reageert hij op de plannen.

Boeren

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde de 'richtinggevende doelstellingen' per gebied vrijdag naar de Tweede Kamer. Ze zijn ingrijpend voor voornamelijk boeren. In Limburg moet de stikstof meer dan gehalveerd worden. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

'Sociaal economische ramp'

Volgens Faassen veroorzaken de aangekondigde maatregelen van het kabinet een 'sociaaleconomische ramp' in Limburg. "En denk niet dat alleen boeren en tuinders hier voor de bus worden gegooid; elke Limburger gaat dit merken."

Drie mogelijkheden

Alle provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de stikstofdoelen denken te bereiken. Het grootste offer zullen zij van veehouders vragen. Die zijn volgens het RIVM nu nog verantwoordelijk voor 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden. Van der Wal ziet voor de boeren in de kwetsbare gebieden drie mogelijkheden: hun bedrijf (verder) verduurzamen, verplaatsen of stoppen.
Zuid-Limburg is volgens Faassen één van de zwaarst getroffen gebieden. "De gevolgen van dit besluit zijn groter dan die van de mijnsluiting. Ook valt het karakteristieke en kenmerkende landschap, waarvoor veel toeristen naar de regio komen, ten prooi aan deze waanzinnige ideeën."

Indirecte gevolgen

De voorzitter van de LLTB waarschuwt verder voor de indirecte gevolgen die de maatregelen met zich meebrengen. "Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in de agrarische sector. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!