Yoeri slaagt summa cum laude: drie tienen op de lijst

Drie tienen, vijf negens en twee achten pronken op de cijferlijst van Yoeri. © Yoeri Stassen
Niet cum laude, niet magna cum laude maar summa cum laude. De 18-jarige Yoeri Stassen uit Sittard is niet alleen summa cum laude geslaagd, hij heeft óók drie tienen op zijn gymnasium-cijferlijst staan.
Zelf lijkt hij het goede nieuws nog maar nauwelijks te bevatten. "Ik was eerst wel vol ongeloof. Ik had wel een beetje verwacht dat ik cum laude zou slagen, maar Nederlands vond ik wel moeilijk. Dat cijfer was uiteindelijk dusdanig hoog dat ik summa cum laude kon slagen", vertelt Yoeri.

Vrienden

Met zijn mooie cijferlijst neemt Yoeri na zes jaar afscheid van het Trevianum Scholengroep in Sittard. Nadat hij het verlossende telefoontje kreeg, heeft hij het donderdagavond met een paar - andere slimme - vrienden gevierd. "Ik heb het bij mij thuis gevierd. Van mijn vrienden zijn er twee ook cum laude geslaagd: dus we moesten het echt vieren." Een andere klasgenoot uit zijn klas is ook summa cum laude geslaagd; zij heeft twee tienen op de eindlijst.

Eindhoven

De drie tienen van Yoeri zijn voor scheikunde, wiskunde B en voor zijn profielwerkstuk. Dat werk ging over de invloed van eiwitsupplementen op de spiergroei. Zijn wiskundeknobbel gaat hij na de zomervakantie verder inzetten. Yoeri gaat dan biomedische technologie studeren op de Technische Universiteit in Eindhoven. "Dat gaat onder andere over de werking van machines in de geneeskunde. Die wil ik dan maken en verder ontwikkelen. Dat heb ik ooit in een documentaire gezien, voor het maken van een nieuw medicijn, en dat vond ik zo fascinerend, dat ik er later ook iets mee wil doen."

Compliment

Alsof zijn mooie cijferlijst nog niet genoeg is, kreeg hij ook nog een compliment van de directeur van het gymnasium. "Hij vertelde dat ik niet alleen fijne lijst had, maar ook sociale en aardige jongen was en altijd in ben voor een praatje." Ook zijn mentor heeft hem gefeliciteerd en liet weten trots op hem te zijn.
Na de zomervakantie is Yoeri van plan zijn vertrouwde, huiselijke nest te verlaten. "Ik ga ook op kamers in Eindhoven, liefst meteen. Zelfstandigheid trekt me wel en ik sta open voor een nieuw avontuur."