Donny M. na misbruiken jongen in 2017: 'Dom van mezelf'

Donny M. werd dinsdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter © L1
Een incident, eens maar nooit meer. Zo keek Donny M. (22) naar het misbruiken van een tienjarige jongen in Sittard in 2017. Wat gebeurde er die zomer met de man die nu verdacht wordt van het ontvoeren en doden van Gino (9) uit Kerkrade?
L1 heeft alle verhoren uit 2017 van Donny bij de politie ingezien, net als bijbehorende stukken.

Verslaafd geboren

Het was oktober 1999 toen Donny werd geboren in Sittard. Zijn moeder was verslaafd en haar zoon kwam daardoor ter wereld met een verslaving. Negentien maanden later kwam hij in een Sittards pleeggezin terecht. Er volgden pittige jaren. De met autisme en ADHD worstelende Donny werd begeleid door een psycholoog van AmaCura in Geleen en een psychiater in Kerkrade.
Ook zorgbureau Talent had Donny onder begeleiding en op de Xaveriusschool in Sittard kreeg hij bijzondere aandacht. Na school werd hij naar Odigos gebracht, een naschoolse opvang voor kinderen 'met een zorgvraag'. Zijn pleegmoeder zou later bij de politie verklaren dat Donny geen moment alleen kan worden gelaten. "Hij vreet steeds iets uit."

Valse beloftes

Toen Donny vijftien jaar oud was, overleed zijn biologische vader op 52-jarige leeftijd. Hij had toen al amper tot geen contact met zijn vader. Het laatste contact met zijn moeder stamt uit 2014. Zij verhuisde naar Rotterdam. "Mijn moeder zegt dingen die niet waar zijn en belooft dingen die ze niet nakomt", verklaarde Donny bij de politie.

Cruciaal bezoek

Op 28 juni 2017 ging de toen nog minderjarige Donny met zijn pleegouders en pleegbroer op bezoek bij een familievriend in de Sittardse wijk Limbrichterveld. Na het kijken van de voetbalwedstrijd tussen Portugal en Chili stelde Donny voor de hond van de familievriend uit te laten. Het is tijdens het uitlaten van de hond dat hij twee minderjarige jongens trof.
Bloemen, kaarsen en knuffels in Kerkrade voor de overleden Gino. © L1 / Bas Dingemanse

Jongetje misbruikt

De jongetjes zouden later verklaren dat ze zijn meegelokt door Donny, de jonge Sittardenaar beweerde tijdens verhoren dat ze zomaar zijn meegelopen. Hoe het ook zij: de ontmoeting eindigde met het misbruiken van één van de jongens. Het slachtoffer stelde gedwongen te zijn tot orale seks. Donny heeft verklaard dat hij het jongetje seksuele handelingen liet verrichten en zijn penis tegen de lip van het slachtoffer sloeg, maar dat er van orale seks geen sprake was.

Zorgen om ouders

Donny gaf bij de politie toe dat hij de jongetjes min of meer had bedreigd. "Ik heb ze gezegd dat wanneer ze iets zouden vertellen, er enge mannen zouden komen." En over het voorval zelf: "Ik vind het dom van mezelf, had het niet moeten doen." Hij vertelde de zedenpolitie ook dat hij zich druk maakte om zijn ouders. "Ik weet dat het niet goed met ze gaat, ze zijn erg geschrokken."

Geschiedenis herhaald

Wat dat aangaat heeft de geschiedenis zich herhaald. Net als in 2017 worden zijn pleegouders meegezogen in een strafzaak waarin 'hun' Donny verdachte is. In de Gino-zaak worden de ouders zelfs ernstig bedreigd. Opvallend, omdat in 2017 juist Donny's pleegmoeder deels belastend verklaarde over haar pleegzoon. Bij de politie verklaarde ze hoe ze Donny door de struiken naar de latere slachtoffertjes zag gluren.
Een justitiewoordvoerster wil geen mededelingen doen over eventuele beveiliging voor de ouders van Donny.