Stikstofuitstoot Limburg moet meer dan gehalveerd worden

Afbeelding ter illustratie © L1 (Lex van Moorsel)
In Limburg moet de stikstof meer dan gehalveerd worden. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde de 'richtinggevende doelstellingen' per gebied vrijdag naar de Tweede Kamer. Ze zijn ingrijpend voor voornamelijk boeren.

Agrarische sector

Volgens het RIVM komt 45 procent van de stikstofneerslag uit de agrarische sector. In sommige gebieden zullen veel boeren weg moeten, of op een andere manier hun uitstoot fors moeten verminderen.
Het halveren van de stikstofuitstoot zal in gebieden tot grootscheepse veranderingen leiden, bevestigt de natuuranalyse van het ministerie van Landbouw. Uit die analyse blijkt dat in de Gelderse Vallei, vlak naast de Veluwe, de stikstofuitstoot met 58 procent omlaag moet. En ook voor Noord-Brabant, de provincie met de hoogste stikstofuitstoot, ligt een enorme klus.

Maatregelen

De provincies gaan nu met het plan aan de slag. Zij moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. Ze kunnen daarbij maatregelen nemen voor de industrie, de bouw en het verkeer. Maar het grootste offer zullen zij van veehouders vragen. Die zijn volgens het RIVM nu nog verantwoordelijk voor 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden.
De verantwoordelijke ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Staghouwer (Landbouw) zien voor de boeren in de kwetsbaarste gebieden drie mogelijkheden: zij kunnen hun bedrijf (verder) verduurzamen of verplaatsen, maar volgens de ministers is 'het eerlijke verhaal' ook dat niet alle boeren door kunnen met hun onderneming.

Stikstofuitstoot 50 procent lager

Het stikstofplan moet ertoe leiden dat de totale stikstofuitstoot in 2030, over acht jaar dus, 50 procent lager is. Voor de boeren geldt dat hun uitstoot volgens de plannen met 40 procent omlaag moet. Maar minister Van de Wal heeft al laten weten dat het om 'richtinggevende doelen' gaat en dat zij niet 'directief' aan de provincies gaat vertellen hoe zij die moeten bereiken.

'Grote verandering nodig'

Premier Mark Rutte realiseert zich dat de maatregelen veel impact zullen hebben voor de agrarische sector. "De sector zal er anders uit gaan zien. Het zijn ingrijpende maatregelen, maar er is een grote verandering nodig. Onze bodem verzuurt heel snel. Dat heeft enorme gevolgen voor de vruchtbaarheid van de bodem en voor de natuur. De maatregelen zullen helaas voor sommige landbouwbedrijven betekenen dat ze moeten stoppen", zei Rutte vrijdagmiddag tijdens een persconferentie.