GL-statenlid benoemd tot wethouder Gelderse Heumen

Baneke (tweede van rechts) tijdens de benoeming. © L1
GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke is verheugd over zijn officiële benoeming en installatie als nieuwe wethouder van de Gelderse gemeente Heumen. Dat is een buurgemeente van Mook en Middelaar, de woonplaats van Baneke.
"Het wethouderschap is gewoon een leuke job waarin je daadwerkelijk wat kunt betekenen voor mensen", aldus Baneke.

Portefeuille

Hij krijgt werk, inkomen en minimabeleid in zijn portefeuille, net als natuur, landschapsontwikkeling en biodiversiteit. De portefeuilleverdeling moet volgende week wel nog officieel worden vastgesteld door het nieuwe college.
Baneke (54) was van 2014 tot 2018 en van half oktober tot onlangs wethouder in Mook en Middelaar. Omdat GroenLinks na de verkiezingen van maart in de oppositie terecht kwam, zat er voor hem geen nieuwe termijn in Mook en Middelaar in.

Wethouder

Baneke had voor de verkiezingen al een verkennend gesprek met GroenLinks Heumen over een eventuele wethouderspost. Maar hij was wel verrast door de concrete vraag een aantal weken geleden om daadwerkelijk wethouder te worden omdat GroenLinks in eerste instantie niet meedeed aan de coalitieonderhandelingen.
"Ik ken de gemeente Heumen best goed. Het is onze buurgemeente met voorzieningen als bijvoorbeeld winkels en bedrijven waar mensen uit Mook en Middelaar ook veel gebruik van maken", zo verklaart Baneke. Hij wijst er ook op als wethouder van Mook en Middelaar veel samengewerkt te hebben met Heumen bijvoorbeeld op het sociaal domein maar ook met de aanleg van de fietsbrug over de Maas.

Limburgs Parlement

Baneke wordt voor 0,75 fte wethouder in Heumen. Hij blijft tot aan de statenverkiezingen in maart ook lid van het Limburgs Parlement voor GroenLinks. Hij is wel niet meer herkiesbaar. In 2019 was Baneke nog provinciaal lijsttrekker.
Heumen telt 17.000 inwoners. De verreweg grootste kern is Malden. De coalitie bestaat uit Democraten Gemeente Heumen (DGH), VVD en GroenLinks.