Chemelot niet verrast door problemen TenneT

Het elektriciteitsnet in Limburg is vol © iStock
Chemelot in Geleen is niet verrast door de problemen op het elektriciteitsnet van TenneT.
Dat zei Loek Radix, directeur van Chemelot, in de L1 Nieuwsshow.
"We hebben eerder al aan de bel getrokken en duidelijk gemaakt wat onze stroombehoefte was. TenneT was daar al sceptisch over of dat zou lukken. Maar dat het zo abrupt is, heeft ons wel verrast", zei Radix.

Duurzame ambities

Op lange termijn zijn er wel gevolgen voor het chemiebedrijf. "We hebben kans dat onze duurzame ambities niet gerealiseerd kunnen worden." Zo gebruikt Chemelot nu veel aardgas en olie en wil dit op een gegeven moment vervangen door elektriciteit.
Om te helpen bij die verduurzamingsambities is Chemelot bezig nieuwe bedrijven aan te trekken die kunnen helpen met de verduurzaming. "Dan moet er wel stroom zijn. Anders houdt dat op. Dus we vragen ons wel af hoe hard we nog moeten lopen."

Elektriciteitsrisico’s

Volgens Radix zit er overigens wel nog wat ruimte in het elektriciteitsnet. "Om ervoor te zorgen dat ze nooit 'nee' hoeven te verkopen is er in het elektriciteitsnet veel overcapaciteit. Ik heb begrepen dat TenneT wil kijken of ze meer risico kunnen lopen bij het leveren van stroom. Iedereen realiseert zich wel dat dit een tijdelijke oplossing zal zijn."

Juridisch

Voor juridische stappen vindt Radix het nog te vroeg. Wel moeten de bedrijven op Chemelot hun verduurzamingsdoelstelling kunnen realiseren. "Als ze dat niet doen dan krijgen ze hele zware belastingheffingen. Dat gaat natuurlijk niet samen. Aan de ene kant straf je ze omdat ze niet verduurzamen en aan de andere kant geef je geen faciliteiten om dat mogelijk te maken." Radix denkt dat in dat geval de bedrijven het daar ook niet bij laten zitten.

Geen nieuwe bedrijven meer

Woensdag werd bekend dat er een stop komt voor nieuwe bedrijven die in Limburg een aansluiting willen op het elektriciteitsnet. Zowel voor het opwekken van elektriciteit als voor afname kunnen nieuwkomers niet meer worden aangesloten op het net van TenneT.
Dat geldt ook voor de provincie Noord-Brabant.

Lange wachttijd vergunning

Het duurt in Limburg lang om een vergunning te krijgen voor een hoogspanningslijn. Dat is een van de oorzaken van de stop voor nieuwe bedrijven op het Limburgse elektriciteitsnet. Dat zegt netbeheerder TenneT. Volgens woordvoerder Eefje van Gorp van TenneT duurt het soms 8 tot 10 jaar voor er een vergunning is.