Stille tocht Gino: 'Sorry voor het onrechtvaardige einde'

Dichtbij het huis van Gino in Maastricht worden bloemen, knuffels, tekeningen en kaarsen neergezet. © Jean-Pierre Geusens
De overleden, negenjarige Gino van der Straeten werd donderdagavond herdacht in Maastricht. Honderden mensen, zo niet duizenden, liepen mee in een stille tocht langs zijn huis.
Na afloop van de tocht werden er, net zoals in Kerkrade woensdagavond, een aantal toespraken gehouden.

Verslagenheid

De zus van Gino, Naomi, nam als eerste het woord. Zij bedankte wederom iedereen voor alle steun de afgelopen week en benadrukte hoe geliefd haar broertje was. "Ook in Maastricht is de verslagenheid heel groot. Het is fijn dat veel mensen met ons meeleven en aan ons denken op verschillende manieren. Het verdriet is enorm en wordt er niet minder op. Alle aandacht doet ons goed en we willen iedereen bedanken. Het is mooi en goed dat ook hier een tocht is gehouden."
Tekst gaat verder onder de video.

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Naomi sloot haar toespraak af zoals ze ook een avond eerder deed. Ze hoopt dat politiek Den Haag een signaal opvangt dat dit nooit meer mag gebeuren. "Wij willen iedereen bedanken die ons heeft gesteund. We krijgen Gino niet terug, maar we hopen wel dat Nederland wakker is geschud en dat hiervan geleerd wordt. Want dit mag nooit meer gebeuren."

'Sorry'

Vervolgens hield de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, een speech. Zij liet weten dat ze sorry tegen Gino zou willen zeggen. "We zijn hier omdat we, ik spreek ook voor mezelf en alle grote mensen, tegen Gino sorry moeten zeggen. Sorry dat er zoveel bruut geweld op je is uitgeoefend en sorry dat er zo een onrechtvaardig einde komt aan je leven. Een kind is kwetsbaar en heeft geen macht en daar moeten grote mensen voor opstaan."
Ook benadrukt ze dat mensen elkaar moeten steunen. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat het weer gebeurt. Alleen als je dit soort dingen samen beleeft, dan is het nog enigszins te doen. Dit is het enige dat we hebben: dat is ons samenzijn."
Tekst gaat verder onder de video.

Vuurwerk

Vervolgens werd door een medewerkster van het buurtcentrum in Mariaberg verteld dat er plekken beschikbaar zijn om na te praten. "Ook voor alle kinderen en klasgenootjes, dat kan in het jongerencentrum." Tot slot werden tientallen ballonnen in de lucht gelaten en werden vuurwerkpijlen afgeschoten.
De familie neemt binnenkort in besloten en kleine kring afscheid van Gino.
De hele stille tocht voor Gino in Maastricht is hier terug te kijken.