Begin gemaakt met terugkeer van bierbrouwerij in Venlo

De eerste brouwketels kwamen donderdag aan in Venlo.
Na tientallen jaren van afwezigheid krijgt Venlo weer een eigen bierbrouwerij. Donderdag kwamen de brouwketels na een lange tocht vanuit China aan in de stad.
Toch moeten liefhebbers nog even geduld hebben: over twee maanden kunnen de eerste speciaalbieren worden gebrouwen.

'Hoort erbij'

"In Venlo hebben we veel kroegen, daar hoort gewoon een eigen brouwerij bij", vindt kroegbaas Louis Klaassens. Samen met twee andere Noord-Limburgers besloot hij daarom er een op te zetten.
De toekomstige brouwerij zal in hetzelfde pand komen als de onlangs geopende foodhal Mout in het voormalige pand van Museum van Bommel van Dam. "Het bier wordt aan de ene kant van het pand gebrouwen, gaat via een leiding naar boven om vervolgens een paar meter verder uit de tap te stromen bij de foodhal. Verser kun je het niet krijgen."

Leverproblemen

De aankomst van de brouwketels ging niet over één nacht ijs, zegt Klaassens. "De installatie is een paar jaar geleden al besteld in China. Eerst kwamen er lockdowns door corona, en toen deze eindelijk vervoerd kon worden moest dat per boot." De brouwketels zouden via de zogenaamde Zijderoute komen, een treinverbinding door Oekraïne. "En dan hoef ik niet uit te leggen waarom het uiteindelijk met de boot moest", zegt de kroegeigenaar.
De installatie moet nu worden opgebouwd en het brouwproces neemt ook wat tijd in beslag. Begin augustus wordt het eerste bier van Venlose bodem verwacht. "En die hebben we dan wel verdiend", zegt Klaassens.

Stadsbrouwerij

Volgens collega-bierondernemer Jan Fleurkens uit Venray was de miljoen euro aan investeringen makkelijk gevonden. De banken waren enthousiast over het idee. Ze geloven net als wij in het concept. De huidige consument houdt van een speciaal biertje in een bijzondere omgeving."
Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er op grote schaal bier gebrouwen wordt in Venlo. Toen maakte een bombardement een einde aan het bestaan van brouwerij La Belle Alliance.