Opluchting bij geslaagde eindexamenkandidaten

Een enthousiaste reactie na het verlossende telefoontje. © L1 (Lex van Moorsel)
Donderdag was de dag van de waarheid: duizenden middelbare scholieren hoorden of ze geslaagd waren voor hun eindexamens.
Bij Lynn Bastiaanse uit Landgraaf kan de vlag uit: zij kreeg rond 14:15 uur goed nieuws van haar mentor Frank Otten van het Eijkhagen College.

Geslaagd

De docent spreekt al zijn VMBO-leerlingen persoonlijk via een videoverbinding. Hij is tevreden: 86 procent van de leerlingen is geslaagd. De anderen krijgen een tweede kans om hun resultaten te verbeteren. Gezakt is nog niemand.

Corona

Het was dankzij de coronapandemie een lastige periode voor veel middelbare scholieren, weet Otten. "Ik ben blij dat we heel lang op school hebben kunnen zitten. Hopelijk is het een weg terug naar het normale." Zijn leerling Lynn zegt er niet veel van gemerkt te hebben. "Maar je krijgt een extra herkansing, dat geeft wel wat minder stress."

Eindexamens

In totaal deden er dit jaar ruim 10.000 Limburgse leerlingen mee met de eindexamens. Op het vmbo waren dat er ruim 5.100, op de havo bijna 2.900 en op het vwo ruim 2.100. Leerlingen van vmbo-kader en -basis krijgen de uitslag volgende week woensdag.
Wat staat er nu op de agenda voor de geslaagde Lynn? Ze studeert nog even door: "Volgend jaar de havo, en dan over twee jaar eindexamen, hopelijk!"