MKB over vol net: 'TenneT komt niet met oplossingen'

Afbeelding ter illustratie © Istock
Voorzitter Martijn van Helvert van MKB-Limburg vindt dat TenneT niet met oplossingen komt voor het probleem met het volle elektriciteitsnet.
Hij is verontwaardigd dat de netbeheerder het probleem niet had zien aankomen.

Niets gedaan

"TenneT doet alsof het een verrassing is. We spreken al decennia over de transitie van fossiele brandstof naar elektriciteit", zegt Van Helvert. "Ondernemers willen ook graag veranderen en overstappen naar elektriciteit. En nu doen ondernemers dat en doet men alsof er te weinig plek is. Ze hebben gewoon niets gedaan."

Eerder elektrificeren

Woordvoerder Eefje van Gorp gaf eerder aan dat TenneT niet had voorzien dat 'mede onder druk van de hoge gasprijzen' de industrie veel eerder is gaan elektrificeren dan eigenlijk de planning was. "Dat zagen we niet aankomen." Ook zijn Nederlanders veel meer elektriciteit gaan gebruiken.

Lange duur vergunning

Ook speelt volgens TenneT mee dat het lang duurt om in Limburg een vergunning voor een hoogspanningslijn te krijgen. Volgens woordvoerder Van Gorp duurt het soms 8 tot 10 jaar voordat dat geregeld is. "Ze zeggen dat ze het over 10 jaar wel ongeveer geregeld hebben. Dat wil zeggen dat je 10 jaar lang geen bedrijf mag starten in Limburg. Dat is onaanvaardbaar en is ook geen oplossing", zegt de voorzitter van MKB-Limburg.

Stimulerende maatregelen

Van Helvert vindt dat het aan de netbeheerders is om samen met de overheid de infrastructuur 'heel snel te verbeteren'. "Je kunt ook denken aan energieopslag, bijvoorbeeld containers met grote batterijen om bedrijven te faciliteren die dat nodig hebben. Zij zullen stimulerende maatregelen moeten nemen om een eigen netwerk op bedrijventerreinen te kunnen organiseren."
Als nieuwe bedrijven zich nu in Limburg willen vestigen en zich nog niet hebben gemeld bij TenneT, dan zullen deze moeten wachten. Huishoudens hebben er vooralsnog geen last van.