ANWB zoekt kinderfietsen voor arme gezinnen en Oekraïners

De ANWB organiseert een actiedag voor het doneren van kinderfietsen. © iStock
Het aantal Limburgse aanvragen voor een kinderfiets via het ANWB Kinderfietsenplan is in korte tijd snel toegenomen. De toeristenbond begint daarom in juni een inzamelingsactie.
Via het initiatief kunnen kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben een fiets ontvangen.

Veel aanvragen

"Een eigen fiets is niet voor elk kind vanzelfsprekend door de financiële situatie thuis", stelt Inge Veliscek, projectleider ANWB Kinderfietsenplan. Een fiets is volgens de projectleider belangrijk voor de zelfstandigheid en vrijheid van een kind.

Komst Oekraïense kinderen

De stijging in aanvragen komt volgens de ANWB ook deels door de komst van Oekraïense kinderen die een fiets nodig hebben. Veel Oekraïense kinderen in Limburg gaan inmiddels naar school en zouden daarom een fiets goed kunnen gebruiken.

Actiedagen

Limburgers die kinderfietsen bezitten en die niet meer gebruiken, kunnen die op actiedagen inleveren. Dat kan zaterdag 25 juni bij Hockeyclub Nuth in Beekdaelen, de Gemeentewerf in Simpelveld en De Joffer in Voerendaal. De actiedag vindt op elke locatie tussen 11:00 en 14:00 uur plaats. Limburgers kunnen zich daarnaast ook online aanmelden om de fiets te laten ophalen of om een inlevermoment af te spreken.

Kinderfietsenplan

Het ANWB Kinderfietsenplan werd in 2015 opgericht. In de afgelopen jaren zijn er door heel Nederland al meer dan 50.000 fietsen ingezameld en uitgedeeld.