Duizendknoop: 'Een knop is al genoeg voor een nieuwe plant'

Bestrijding Japanse duizendknoop in Heerlen © L1 (Wilma Loop)
In Heerlen, Geleen en Herten worden proeven gedaan rond de bestrijding van de Japanse duizendknoop.
De plant is ooit vanuit Japan als sierplant meegenomen naar Europa. Al snel kwam men tot de ontdekking dat de plant ontzettend woekert. "Een knop of nog minder dan één gram stengel is al genoeg om een nieuwe plant te laten ontstaan", vertelt deskundige Jean-Pierre Duijsens.

Proef met buizen

Bij een proef die gedaan wordt, zijn buizen rondom de wortels geplaatst. "In die buizen zorgen we voor een gewenste temperatuur. We koken de wortels als het ware. Na twee weken kijken we wat het effect is op de wortels."

Andere planten kapot

Belangrijk is wel om ook te controleren wat voor gevolgen dat heeft op de flora om de duizendknoop heen. "Je wilt natuurlijk niet dat andere planten daar ook aan kapotgaan. Maar aan de andere kant, als je de duizendknoop niet aanpakt dan zorgt die er wel voor dat andere planten of het wegdek kapot gaat."

Bestrijden of beheersen

Er zijn meerdere manieren mogelijk om de Japanse exoot uit je tuin te krijgen, legt Duijsens uit. "Je kijkt daarbij naar bestrijding en beheersing. Dat is soms ook een kostenplaatje en je kunt niet overal dezelfde techniek toepassen."

Europa

Niet alleen in Limburg wil men af van de plant, ook de rest van het land en op verschillende plekken in Europa wordt gekeken wat gedaan kan worden tegen de Japanse duizendknoop. "Er is een lijst met invasieve exoten op Europees niveau. De reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar staan daarop, maar de duizendknoop niet. Dat heeft ervoor gezorgd dat de plicht er niet was om er iets aan te doen. Maar er wordt nu meer en meer de druk opgevoerd om toch iets te doen tegen de plant."
Volgens Duijsens zijn er al plekken waar zoveel exemplaren van de plant staan dat alleen al beheersing ervan moeilijk wordt.