Stroomnet Limburg vol: geen ruimte voor nieuwe bedrijven

Het elektriciteitsnet in Limburg zit vol, meldt netbeheerder Tennet © Istock
Er komt een stop voor nieuwe bedrijven die in Limburg een aansluiting willen op het elektriciteitsnet. Zowel voor het opwekken van elektriciteit als voor afname kunnen nieuwkomers niet meer worden aangesloten op het net van TenneT.
Hetzelfde geldt voor de provincie Noord-Brabant. Dat heeft minister Rob Jetten (Energie) laten weten.

Capaciteit

Het net zit in die provincies 'nagenoeg aan de maximale capaciteit.' Het is nog niet duidelijk hoe lang de stop van kracht blijft. Voor huishoudens "zijn er vooralsnog geen gevolgen", aldus de bewindsman.

Explosief

De vraag naar aansluitingen op het net in Limburg en Brabant is de afgelopen tijd 'explosief' gestegen. Dit komt volgens de minister onder meer door de "de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven", zoals de vergroening van de industrie. Jetten spreekt van 'erg spijtig nieuws' met grote gevolgen. Ook bedrijven die meer stroom willen gebruiken, kunnen dat in deze regio's voorlopig niet doen.

Ingreep

Er waren al eens problemen op het stroomnet, bijvoorbeeld in Amsterdam, maar niet eerder was zo'n grote ingreep nodig. Er zijn al jaren zorgen om de beperkte capaciteit van het net, vooral als het gaat om energie opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De 'verstoppingen' vormen dus ook een mogelijk probleem voor de transitie naar groene energie.

Overleg

TenneT gaat de komende tijd in gesprek met bedrijven die bereid zijn "om tegen een vergoeding de belasting van het net op piekmomenten te beperken." Er loopt nu een onderzoek naar het gebrek aan ruimte voor toevoer van stroom, en TenneT laat ook de verstopping aan de afnamekant onderzoeken. De onderzoeken moeten in december klaar zijn.

Mokerslag

De overbelasting van het stroomnet in Noord-Brabant en Limburg is een "mokerslag voor alles wat we belangrijk vinden in Nederland", laat voorzitter John Jorritsma van de Stichting Brainport weten. Het samenwerkingsverband van techbedrijven rond Eindhoven stelt dat de stop van nieuwe bedrijfsaansluitingen "duurzaamheid, energietransitie en bedrijvigheid" raakt.