Duizenden mensen herdenken Gino in Kerkrade

Duizenden mensen hebben woensdagavond in Kerkrade meegelopen in een emotionele herdenkingstocht voor de negenjarige Gino van der Straeten.
De stoet begon bij het Eurode Business Center, met een erehaag van talloze auto''s en motoren voor autoliefhebber Gino. De tocht ging daarna via de Roderlandbaan en de Ailbertuslaan naar het speelveldje aan de Hertoglaan waar Gino precies een week geleden verdween.

Laatste eer

De deelnemers kwamen van heinde en verre. Zo waren er autoliefhebbers uit het Brabantse Rosmalen naar de herdenking gekomen. Veel mensen die meeliepen hadden geen persoonlijke band met Gino, maar voelden zich toch geroepen hem publiek een laatste eer te bewijzen.

Zus Naomi

De zus van Gino, Naomi, hield meteen na de herdenkingstocht een toespraak. Zichtbaar geëmotioneerd nam ze het woord. "De aandacht die wij krijgen doet ons goed, en daarvoor willen we iedereen bedanken. Het is mooi en goed dat vandaag deze tocht is gehouden. Het is een prachtig afscheid. Als Gino hierbij was geweest had hij met grote ogen gekeken naar alle belangstelling, speciaal voor hem. Zo willen we hem ook terugdenken: als lieve, vrolijke broertje. We willen iedereen iedereen bedanken." Zangeres Wendy Rivers zong vervolgens het lied 'I will always love you' van Dolly Parton.

'Waarom straft een rechter hem zo laag?'

Ook organisator Ramona Nyqvist hield een toespraak. Zij richtte zich tot de politiek: "Hoe kan een rechter de dader zo laag straffen? De enige waarom die hier ronddwaalt is waarom het altijd zo gigantisch moet misgaan voordat politiek Nederland wakker wordt. Ik vraag me dan af: zijn ze wel wakker? Waarom is het zo moeilijk om straffen te verhogen en wetten te veranderen? Waarom zijn er geen camera's bij speeltuintjes in de wijk?" Aan het einde van haar toespraak liet ze weten het vertrouwen in premier Rutte te hebben verloren.

Burgemeester

Burgemeester van Kerkrade, Petra Dassen-Housen, hield de laatste toespraak en eindigde daarmee de herdenking voor Gino in Kerkrade. "Vanaf zaterdag weten wij dat Gino nooit meer thuiskomt. Nooit meer een potje voetbalt en nooit meer met zijn stepje door de buurt gaat, nooit meer met jullie knuffelt. Wat voor Gino een fijne pek was, is voor jullie een plek van definitief afscheid. Dat is hard en maakt ons harteloos en radeloos. Wij, jullie, blijven achter met vragen. Waarop we geen antwoord meer krijgen en waar we geen antwoord op kunnen krijgen. Wat bezielt iemand om dit een kind, zijn familie en de omgeving aan te doen? Wat ben je dan voor een mens?" aldus de burgemeester.

Barbaars

Ze vervolgt: "Deze daad is niet te begrijpen en zal voor altijd barbaars blijven. Hier zijn we als mensen in de diepste kern van ons wezen geraakt. Een onschuldig jongetje is uit ons leven gerukt. Het is een harde klap in de gemeenschap die zal blijven nadreunen. We moeten onze menselijkheid tonen en elkaar steunen door dik en dun. Steun geeft ons houvast en laat de familie voelen dat ze er niet alleen voor staan. Kelly, Naomi, jullie moeder en jullie familie. We wensen jullie heel veel sterkte toe. Jullie Gino heeft voor altijd een plekje in ons hart."
De familie heeft tijdens de tocht laten weten binnenkort in kleine kring afscheid van Gino te nemen.

Vermissing

Al snel na de verdwijning maakte de politie bekend dat het om een zorgwekkende vermissing ging. Uitgebreide zoekacties gaven geen teken van leven van de uit Maastricht afkomstige Gino, die in Kerkrade logeerde bij zijn oudere zus. In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie een verdachte aan. Hij wees diezelfde nacht nog de plek aan waar het lichaam van Gino zaterdagochtend werd gevonden.
Zondag werd duidelijk dat de 22-jarige verdachte in de zaak als minderjarige al was veroordeeld voor kindermisbruik.