Kersverse Heerlense wethouder (27): 'Ben zeker eigenwijs'

Casper Gelderblom kijkt uit naar zijn periode als wethouder in Heerlen. © L1 (Tim van der Weerden)
Hij is pas een paar dagen terug na een lange periode in het buitenland, maar woensdagavond wordt Casper Gelderblom (27) in 'zijn' Heerlen geïnstalleerd als wethouder. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging: "Ik vind het mooi om iets voor Heerlen en jongeren te kunnen gaan betekenen."
Voor Gelderblom is een bestuurdersrol in de politiek compleet nieuw.

Geen vreemde stap

Toch is een rol in de politiek geen vreemde stap voor hem. Hij is al elf jaar lid van de Partij van de Arbeid. Gelderblom wordt in Heerlen wethouder namens het linkse blok van Partij van de Arbeid, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Amerika en Italië

Gelderblom groeide in Heerlen op, maar vertrok vanwege studie en werk voor een lange periode naar Amerika en Italië. "Ik ben net terug. Afgelopen donderdag ben ik in Florence in de trein gestapt." Toch is de kersverse wethouder het liefst in Heerlen. "Ik heb hier mijn schooltijd doorgebracht en veel vriendschappen opgebouwd. Ik heb altijd al graag terug naar Heerlen willen gaan, als de kans zich voor zou doen."

Grootste uitdaging

De 27-jarige wethouder heeft onder meer woningbouw in zijn portefeuille. En daar ligt volgens hem ook meteen de grootste uitdaging. "De absolute prioriteit is het terugdringen van energiearmoede. Veel mensen kunnen hun energierekening nu niet meer betalen, leven in woningen die kwalitatief echt ondermaats zijn en er zijn niet genoeg woningen. Daar ga ik als wethouder wonen samen met de rest van het college en de raad echt keihard werk van maken."

Eigenwijs

Jordy Clemens loopt al wat langer mee als wethouder in Heerlen. Hij ziet veel van zichzelf terug in Gelderblom. "Je moet precies weten wat je politiek gezien graag wilt en je moet soms ook stronteigenwijs zijn. Die vaardigheden had ik toen ik begon en mijn inschatting is dat Casper die vaardigheden ook als de beste beheerst", aldus Clemens.
Gelderblom kan er wel om lachen. "Ik zie het als een geuzennaam en zal zorgen dat ik het waarmaak. Er liggen grote uitdagingen op me te wachten. Als je die voortvarend te lijf wilt gaan, moet je redelijk eigenwijs zijn. Ik ben zeker van plan om dat te gaan doen."