Fiedel van der Hijden stopt na ruim 30 jaar bij Cultura Nova

Fiedel van der Hijden stopt na 32 jaar als artistiek leider bij Cultura Nova. © Cultura Nova
Initiatiefnemer en artistiek leider van theaterfestival Cultura Nova in Heerlen, Fiedel van der Hijden, stopt na 32 jaar.
Dat maakt de organisatie woensdagmiddag bekend. Van der Hijden vindt het tijd om plaats te maken 'voor jongere mensen'.

'In stijl afsluiten'

"Eigenlijk na de coronaperiode, waarin het festival in 2020 niet door heeft kunnen gaan en een aangepaste versie in 2021, was voor mij een moment om terug te kijken naar alle dingen die gebeurd zijn. En ik dacht: het is eigenlijk mooi geweest. Ik kan straks een nieuwe, volle editie in stijl afsluiten", vertelt Van der Hijden.

'Rustiger aan'

Van der Hijden is nog lang niet van plan met pensioen te gaan: "Ik ga nog een paar jaar door, maar wat rustiger aan. Ik ga nieuwe dingetjes opzetten en mensen adviseren, dat soort dingen." De artistiek leider denkt niet dat het festival na zijn vertrek veel gaat veranderen. "Er zullen altijd dingen veranderen, maar het concept blijft zeker bestaan. Ik vind het heel mooi om dit festival over te dragen aan een jonge generatie." Van der Hijden is zeker nog van plan om het festival te komende jaren te blijven bezoeken.

Cultura Nova

Het festival vindt vanaf 1984 - toen nog als voorganger Kultuur Avontuur - elk jaar plaats en organiseert honderden culturele activiteiten verspreid over tien dagen in de regio Parkstad. Er komen gemiddeld zo'n 70.000 mensen op af. In 2020 ging het festival door de coronapandemie niet door en in 2021 werd er een aangepast programma gemaakt. Dit jaar is het festival weer 'zoals vanouds'.

Opvolger

Wie Van der Hijden gaat opvolgen, is nog niet bekend. De stichting is nog op zoek naar een nieuwe artistiek leider en start binnenkort een sollicitatieprocedure op.
De 31ste editie van Cultura Nova is van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 4 september.