Nieuwe start voor Omroep Horst aan de Maas door subsidie

De redactie van Omroep Horst aan de Maas in 't Gasthoês in Horst © Omroep Horst aan de Maas
Omroep Horst aan de Maas ontvangt van de gemeente een subsidie van 86.000 euro per jaar voor de jaren 2023-2025. De omroep slaat hiermee een nieuwe weg in naar een verbeterde organisatie en gaat een samenwerking aan met Omroep P&M.
Dit betekent concreet dat Omroep Horst aan de Maas nu kan gaan bouwen aan een stabiele toekomst. Tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag stemden alle partijen, behalve Belang van Nederland (BVNL) en VVD, in met het voorstel. Met dit akkoord mag Omroep Horst aan de Maas met een schone lei beginnen en worden de openstaande bedragen van de achtergestelde leningen kwijtgescholden.

Positief kritisch

De politieke partijen waren dinsdagavond niet allemaal lovend over het voorstel. Veel raadsleden waren positief kritisch over Omroep Horst aan de Maas. De gemeente heeft al meerdere malen geïnvesteerd in de omroep, maar resultaten bleven telkens uit. Zo verliep de overstap van Omroep Reindonk naar Omroep Horst aan de Maas niet soepel en bleek de samenwerking met Omroep Venlo geen succes te zijn. Alle partijen waren het wel eens dat een lokale omroep in Horst aan de Maas van belang is. "We moeten onze inwoners voorzien van onafhankelijk, lokaal nieuws", zei John Jenniskens (CDA).

Geschiedenis niet herhalen

Maandag 30 mei brachten de raadsleden een bezoek aan Omroep P&M, waar zij te horen kregen wat de plannen waren van de nieuwe samenwerking. "Daar werd een enthousiast plan gepresenteerd", zei Kay Thijssen (Essentie). "Maar dit plan moet ook een uitwerking krijgen en daarom vragen we de omroep om na een jaar de resultaten met ons te evalueren, zodat de geschiedenis niet herhaald wordt."

Evaluatie na jaar

Portefeuillehouder burgemeester Ryan Palmen legde uit dat een evaluatie op de agenda staat. "Als we een subsidie verlenen, evalueren we altijd na een jaar met de partij hoe alles verlopen is. Als het niet goed is gegaan, dan kan de subsidie worden ingetrokken. Gaat het wel goed, dan kunnen we verder of kan zelfs de subsidie verhoogd worden."

Nieuwe koers

Omroep Horst aan de Maas gaat vanaf nu aan de slag met een nieuwe koers en visie. Er is een eindredacteur aangesteld die aan de slag gaat met het verwerken van het dagelijkse nieuws voor online, radio en tv. Er wordt ook gewerkt aan het inrichten van een centrale redactie. Vrijwilligers krijgen hier een belangrijke rol. De uiteindelijke doelstelling is om een dagelijks nieuwsprogramma op radio, tv en online te maken met tenminste drie items, zoals Omroep P&M dat ook heeft.