Zeer besmettelijk tomatenvirus duikt op in Peel en Maas

Stockfoto © iStock
Bij een bedrijf in Peel en Maas is een zeer besmettelijk tomatenvirus opgedoken. Het gaat om de Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).
Eerder werden twee bedrijven in Horst aan de Maas ook al geteisterd door het virus. Peel en Maas is net als de Noord-Brabantse gemeente Maashorst nu nieuw op de lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tomatentelers geteisterd

ToBRFV kwam medio 2019 voor het eerst op in ons land. Op dit moment hebben 41 tomatentelers te maken met het virus. In totaal werd de ziekte in de afgelopen drie jaar vastgesteld op 57 teeltlocaties. De locaties staan onder toezicht.

Onschadelijk

Het virus is onschadelijk voor mens en dier, maar verspreidt zich makkelijk via bijvoorbeeld onze handen, vogels en ook insecten. De aangetaste tomaten met vlekjes zijn gewoon eetbaar, maar mogen niet meer verkocht worden.

Strikte hygiënemaatregelen

Een van de maatregelen die telers kunnen instellen om verspreiding tegen te gaan, doet denken aan de bestrijding van het coronavirus. Telers wordt aangeraden om strikte hygiënemaatregelen in te stellen in de kassen. Denk aan handen wassen of handschoenen dragen. Geïnfecteerde tomatenplanten sterven uiteindelijk af. Het virus kan ook paprika's en Spaanse pepers aantasten.
Telers die het virus tegenkomen, moeten dat verplicht melden bij de NVWA. Er zijn noodmaatregelen ingesteld om verspreiding binnen de Europese Unie tegen te gaan.